Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enskilt sjukvårdsdistrikt försöker erbjuda lokalt avtal för att få vårdare på jobb – men den kommunala arbetsgivarparten är kritisk

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.
Bildtext Vårdarfacken Tehy och Super förkastade det nationella medlingsbudet tidigare i maj. Nu kan det bli lokala avtal med Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den utdragna kommunala arbetsmarknadstvisten har fått Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt att ta saken i egna händer och börja förhandla om lokala lösningar för vårdarna.

Sjukvårdsdistriktet vill köpa arbetsfred av vårdarna för den tid som ett nationellt kollektivavtal ännu inte har nåtts. I praktiken senast tills välfärdsområdena kör igång sin verksamhet 1.1.2023.

Just nu hotar vårdarna med sitt tyngsta vapen: Massuppsägningar. Det här bortfallet i personal försöker Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt köpa sig fri från.

Seppo Ranta, direktören för sjukvårdsdistriktet, säger i en intervju för Taloussanomat att distriktet har stor brist på sjukvårdare. Det har bland annat lett till olagligt långa väntetider för en del patienter.

Sjukvårdsdistriktets agerande bryter arbetsgivarsidans gemensamma linje och försvagar Kommunarbetsgivarnas kollektiva front.

Det här har fått Markku Jalonen, vd vid Kommunala arbetsmarknadsverket KT, att ryta till på Twitter. Den nationella arbetstvisten ska inte lösas lokalt, skriver Jalonen.

Han får svar av vårdarfacket Tehys ordförande Millariikka Rytkönen som tar emot lokala förhandlingar med öppna armar.

De här sakerna kan bara lösas genom avtal och det är fint att det finns en arbetsgivare som vill förhandla med oss och som vill lösa vårdarkrisen, skriver Millariikka Rytkönen.

Arbetsgivarparten KT säger i ett pressmeddelande att man fördömer sjukvårdsdistriktets agerande.

– Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt bör inte ingå egna lokala avtal och inte heller gå med på Sote rf:s orimliga krav, betonar delegationens ordförande Kirsi-Marja Lievonen.

Kan den här strategin sprida sig till övriga sjukvårdsdistrikt som tampas med personalbrist?

Vid Vasa sjukvårdsdistrikt säger direktör Marina Kinnunen att hon har hört om saken, men att man inte har diskuterat något liknande drag.

Kinnunen vidhåller att det är viktigt att få till stånd ett avtal på nationell nivå, och att lokala lösningar kan hittas inom ramen för det.

Lärarna nu nära avtal

Alla kommunanställda, förutom vårdarna, ser ut att få ett nytt kollektivavtal inom kort.

Ännu i början av månaden strejkade över 80 000 kommunanställda för bättre arbetsvillkor och högre löner.

Förlikningsnämnden under ledning av ordföranden Elina Pylkkänen gav sitt medlingsbud för den kommunala branschen den 10 maj.

Medlingsbudet godkändes av alla parter förutom vårdarfacken, Super och Tehy, som ville ha ett ännu bättre bud med betydande lönepåslag.

Olli Luukkanen puhumassa yleisölle mielenilmauksessa.
Bildtext Snart väntas lärarna få ett nytt kollektivavtal.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Just nu pågår den andra veckan av förhandlingar mellan de kommunala avtalsparterna – utan vårdarna.

Lösningen kommer troligen att ligga nära det bud som redan lades fram, som vårdarna kallade "makalöst dåligt".

OAJ:s huvudförhandlare Petri Lindroos säger att det inte är omöjligt att ett nytt kollektivavtal nås redan den här veckan.

– Situationen lever dagligen, så i det här skedet av veckan är ingenting säkert, men jag skulle inte utesluta att en lösning kan uppnås.

Det råder tills vidare förbud mot övertid och skiftbyten, så länge avtalsförhandlingarna är öppna.