Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands väg mot Nato: Det här händer nu

Pekka Haavisto och Jens Stoltenberg.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett möte i Bryssel i januari.
Bild: John Thys / AFP

Finland och Sverige har på onsdagen lämnat in sina ansökningar till atlantpakten Nato. Men vad händer nu? En lång process väntar innan länderna kan bli medlemmar i militäralliansen.

Nato behandlar nu Finlands och Sveriges ansökningar. Det Nordatlantiska rådet som består av ambassadörerna i Natos medlemsländer fattar sannolikt beslut om att inleda medlemskapsförhandlingar.

I förhandlingarna går man igenom de politiska, juridiska och militära förpliktelserna som medlemskapet innebär. De här förhandlingarna väntas ta en till två dagar. Finlands delegation i förhandlingarna leds av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Efter medlemskapsförhandlingarna kommer Finland och Sverige att leverera ett nytt brev till Nato, där man slår fast att länderna är redo att uppfylla de krav som ställs. Nato kommer att behandla resultaten av ansökningsförhandlingarna och tar sedan beslut om att skriva under ett ansökningsprotokoll. I det här skedet får länderna status som "inbjudna medlemmar", vilket ger dem rätt att delta i Natomöten utan rösträtt.

Stoltenberg har tidigare sagt att ansökningsprotokollet kunde undertecknas om två veckor.

Ratificering kan stöta på hinder

Ansökningsprotokollet skickas sedan ut till Natos 30 medlemsländer för slutligt godkännande i varje lands parlament. Ratificeringsförfarandet varierar från land till land. Till exempel kräver USA två tredjedels majoritet för att godkänna medlemskap. På andra håll, till exempel i Storbritannien, krävs ingen formell omröstning i parlamentet.

De flesta Natoländer har välkomnat Finland och Sverige in i försvarsalliansen, men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kan sätta käppar i hjulet. Han sa rakt ut i måndags att landet inte tänker godkänna Finland och Sverige som Natomedlemmar och anklagar länderna för att ge terrorister skydd.

När alla NATO-medlemsländer har godkänt ansökningarna, uppmanar generalsekreteraren de nya länderna att ansluta sig till den Nordatlantiska fördragsorganisationen.

Detta har hänt

  • På torsdagen den 12 maj meddelade president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) att båda anser att Finland ska gå med i Nato.

  • Innan det hade Sannfinländarna, Centern, De gröna och Kristdemokraterna gett grönt ljus för Nato. Samlingspartiet och SFP har redan länge verkat för Natomedlemskap. Socialdemokraterna sa ja till Nato den 14 maj.

  • Söndagen den 15 maj meddelade president Niinistö att han tillsammans med statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott fattat beslut om att Finland kommer att ansöka om medlemskap.

  • Riksdagen debatterade regeringens Natoredogörelse i fjorton timmar på måndagen den 16 maj, och på tisdagen den 17 maj gav riksdagen grönt ljus till en ansökan med rösterna 188-8.

  • Det officiella beslutet fattades av president Niinistö på tisdagskvällen, varefter utrikesminister Pekka Haavisto undertecknade Finlands ansökan.

  • Finland lämnade in sin Natoansökan tillsammans med Sverige till generalsekreterare Jens Stoltenberg i Natos huvudsäte i Bryssel på onsdagen den 18 maj.

Källor: Nato, STT.