Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HFD: Sjundeå hade rätt att köpa åkerplätt nära kommuncentrum

Från 2022
Y-juna lähestyy Siuntion rautatieasemaa.
Bildtext Sjundeå tågstation ligger mindre än en kilometer från åkern som nu behandlats i domstolar. Sjundeå är mån om att trygga tågtrafiken och det kräver fler pendlare, det vill säga fler centruminvånare som väljer tåg framom bil.
Bild: Mikael Skog / Yle

Det var inte fel av Sjundeå kommun att använda sin förköpsrätt när en markägare ville sälja åkermark till sin granne. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen nu fast.

Sjundeå kommun beslutade för snart tre år sedan att gå in och utnyttja sin förköpsrätt när en plätt åkermark i närheten av Sjundeå centrum skulle byta ägare. Kommunen sade att marken behövs när centrumområdet växer. Det handlar om ett drygt fyra hektar stort åkerområde som ligger på mindre än en kilometers avstånd från Sjundeå tågstation.

Det gillade inte köparna. De tyckte att kommunens motiveringar haltade. Köparna förde ärendet till förvaltningsdomstolen som höll med och upphävde kommunens beslut.

Högsta instansen gav kommunen rätt

Kommunen tog då i sin tur ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen HFD som nu (18.5) ger kommunen rätt och upphäver den lägre instansens beslut.

HFD tycker att kommunen hade motiverat sitt förköp precis så som lagen kräver: att förköpsrätten behövs för samhällsbyggande.

Högsta förvaltningsdomstolen anser därmed att kommunen visst hade orsak att använda sin förköpsrätt då åkerområdet behövs för att Sjundeå centrum ska kunna växa.

Ett tätare centrum med flera invånare ska i sin tur hjälpa hålla den viktiga tågtrafiken vid liv och då har Sjundeå också möjlighet att uppnå sina klimatmål.

Hela HFD-beslutet hittar du här.

Diskussion om artikeln