Takteglet läcker och faller av på hundraårig Helsingforsskola – renovering för fuktskador och mögel skjuts fram
Zacharias Topeliusskolans tak ska fixas provisoriskt för en sista gång. Om några år ska Helsingfors storsatsa på en renovering av den över 100 år gamla skolbyggnaden.
Taket läcker på Zacharias Topeliusskolan. Takteglet på det över 100 år gamla huset på Stenbäcksgatan i Tölö är slitet, delvis sprucket och några plattor har rasat ned helt och hållet.
– Yttertaket är i dåligt skick. Det behövs snabba åtgärder och att täppa igen läckagen blir det första som måste göras, säger Jonna Taegen, projektchef på Helsingfors stad.
På marken nedanför har området närmast huset skärmats av så att de som rör sig på skolgården inte ska få fallande takmaterial i huvudet. Ovanför huvudingången finns också ett provisoriskt tak.
Men i övrigt påverkas inte skolans verksamhet av takets dåliga skick, säger skolans rektor Carita Glasgow.
– Det är ett gammalt hus och det finns hela tiden saker som fixas till. Men det stör oss inte, säger Glasgow.
Mögel hittades i innertaket redan 2016
Enligt Helsingfors stads utredningar är tiden för provisoriska lösningar förbi.
De många läckagen har under årens lopp inneburit att fukt sökt sig in i innertaket. Redan 2016 hittades mikrober, alltså mögel, i takkonstruktionerna. Även om läckagen täppts igen efter hand är takplattorna så gamla och yttertaket så skadat att hela taket borde bytas ut.
Det är en brådskande åtgärd vi måste ta till för att se till att det inte regnar in, och så att taket i största allmänhet är tryggt
Jonna Taegen, projektchef på Helsingfors stad
En totalrenovering av taket var planerad tills i sommar.
Nu skjuts den ändå fram, och i stället väljer staden att en sista gång fixa läckagen provisoriskt. Det finns två orsaker till detta, säger Taegen.
– Det går inte att byta ut taket utan att hela skolans verksamhet måste flytta. Huset är dessutom museiskyddat. Det innebär att alla åtgärder ska planeras i samarbete med Museiverket och sådana processer måste få ta tid.
Så istället skjuts den stora takrenoveringen upp med några år. Men då renoveringen väl blir av ska hela huset rustas upp grundligt.
Närmare 10 miljoners renovering
I Helsingfors stads investeringsprogram finns 9,4 miljoner euro öronmärkta för en renovering som enligt den nuvarande planen genomförs 2025-2026. Men planeringen är i ett tidigt skede, påminner Taegen. Projektplaneringen har inte ens börjat. Den ska dra igång på allvar senast i augusti.
– Under sommaren ska vi göra fler utredningar som behövs för planeringen och för att renoveringen ska bli så bra som möjligt.
För taket är inte det enda problemet. Under de senaste 15 åren har staden beställt flera utredningar om huset. De visar till exempel att det också finns gamla fuktspår på fasaden, strax under takfoten.
– Vi ska ta reda på om fukten letat sig in i bjälklagen. Det är en farhåga vi har.
Luftkvaliteten inne i skolan får godkänt
Skolans inomhusluft har också analyserats. Utredningarna visar inte på några stora problem.
– Olika åtgärder för att förbättra inomhusluften har under årens lopp gjorts efterhand. Den borde vara okej nu, säger Taegen.
Skolans rektor Carita Glasgow håller med:
– Turligt nog har vi klarat oss undan sådana bekymmer. Varken lärare eller elever har haft några problem med inomhusluften.
Projektchef Jonna Taegen säger också att man kommer att undersöka kvaliteten på inomhusluften inför den stora renoveringen 2025.
– Då renoveringen inleds ska vi åtgärda alla problem, också inomhusluften, om det uppdagas problem med den. Det ska bli ett friskt och välmående hus.
En annan sak som kan påverka inomhusluften är tvivelaktiga byggmaterial. Asbesthaltiga material har bland annat använts som isolering. Men utredningarna visar också att de inte utgör någon fara, eftersom de ligger kvar under andra byggmaterial .
Inför skolstarten 2022 ska de värsta läckagen i taket och rasrisken åtgärdas.
– Det är en brådskande åtgärd vi måste ta till för att se till att det inte regnar in, och så att taket i största allmänhet är tryggt, säger Jonna Taegen.