Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen

På era platser, färdiga, gå! Stafettkarnevalen pågår som bäst – här hittar du program och sändningstider

Från 2022
Uppdaterad 20.05.2022 21:57.
Stafettkarnevalens maskot hejar på elever.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Svenskfinlands största idrottsfest Stafettkarnevalen går av stapeln på Olympiastadion 20–21.5. Här hittar du programmet för båda dagarna på stadion. Alla loppen streamas på Yle Arenan och går att se på efteråt.

Den finlandssvenska idrottsfesten med stort F är här igen!

Stafettkarnevalen, som återvänder till Olympiastadion i Helsingfors efter en paus på sju år, är Europas största årligen arrangerade skolidrottsevenemang med inte mindre än 11 000 starter och 8 000 löpare. Över 200 skolor deltar och mer än 2 000 barn och unga är med i hejarklackarna.

Det är roligt att vara tillbaka på Olympiastadion och i år det är hela 60:e gången som karnevalen ordnas, konstaterar Jeanette Harf, som är presschef för Stafettkarnevalen.

Det är två dagar späckade med idrottsglädje, hejaramsor och massor av tävlande lag.

Olympiastadions torn i Helsingfors.
Bild: Hedda Jakobsson / Yle

På fredag öppnades dörrarna till den nyrenoverade Olympiastadion klockan 12.00. Tävlingarna öppnades officiellt klockan 13.20 och den första starten gick klockan 13.30. Fredagens program avslutades klockan 21 med hejarklackstävlingen för årskurserna 1-6.

På lördag springer också de äldre skoleleverna. Den första starten för lördagen går redan klockan 8.30 och dagen avslutas med hejarklackstävlingen för grundskolor årskurserna 7-9 och andra stadiets skolor närmare klockan 19.00

På Stafettkarnevalens egen sida hittas minutprogrammet och alla heatindelningar.

Alla lopp direkt på Yle Arenan

Yle Sporten sänder Stafettkarnevalen i sin helhet. Varje lopp visas live på Yle Arenan och sammanlagt bjuder de två karnevaldagarna på över 18 timmar direktsändning från Olympiastadion.

Under finalpassen leder programledare Anna-Karin Siegfrieds sändningen. Finalerna kommenteras av Magnus Eklöv och Janne Isaksson, medan de flygande reportrarna Felicia Räihä och Sebastian Backman gör intervjuer runtom på stadion.

– Det här är en stor produktion och stor satsning för Yle Sporten och vi hoppas kunna bjuda tittarna på högklassig idrottsunderhållning och förstås förmedla glädjen och stämningen från stadion, säger Yle Sportens Janne Isaksson.

– Coronan har ställt in de två senaste upplagorna och mycket har hunnit hända sedan det senast gick av stapeln i Esbo 2019. Framför allt i lågstadierna finns massor med barn som aldrig tidigare deltagit. Och visst blir det också extra att vara tillbaka på Olympiastadion, där Stafettkarnevalen hör hemma.

Förutom direktsändningarna plockas alla lopp ut till Arenan. Det går titta på varje tävling i efterhand genom att navigera fram till rätt gren. Även hejarklackarna får ställa sig framför Yles kamera och också de klippen dyker upp på Arenan efterhand. Ni hittar allt från Stafettkarnevalen på Yle Arenan här.

På webben kan man även följa med händelserna i en livefeed, som uppdateras med foton, videor och publikens inlägg på sociala medier. Om ni vill se ert inlägg på Yles webbsidor, använd taggen #stafettkarnevalen på Instagram. Allt webbinnehåll från Stafettkarnevalen hittas här.

Musikuppträdanden på scenen

I vanlig ordning blir det inte enbart stafetter som det bjuds på i programväg under Stafettkarnevalen.

Programledare inne på Olympiastadion på fredag var Amanda Mylläri och Charlotte "Challe" Lindberg från Yle Watt och publiken fick se vinnarna i MGP 2021 uppträda. Det Esbobaserade bandet Lynx intog scenen på fredag eftermiddag klockan 16.30.

På lördag är det Märta Westerlund från Yle X3M som är programledare inne på Olympiastadion och på scenen uppträder Alva Elle klockan 12.40 och Joel Sundkvist klockan 15.50. På lördag kväll avslutas årets Stafettkarneval klockan 19.00.

Program för deltagare och besökare i tältbyn

Som vanligt består Stafettkarnevalen också av en massa annat roligt program med tävlingar och nöjen av olika slag. I tältbyn i anslutning till Olympiastadion hittar man många organisationer och föreningar med en hel del program för besökarna.

Vid Svenska Yle-tältet finns Svenska Yles Fake News Escape Room, där man kan testa hur bra koll man har på bland annat det här med källkritik. På plats finns också flera Yle X3M-profiler.

Yle Watt sände live på Tiktok på fredag

Vid Yle Watts tält blir det mycket tävlingar, bland annat limbo, dansstopp, sanning eller konsekvens, samt Q&A med Watt Nytt både på fredag och lördag.

På fredagseftermiddagen sände Yle Watt-gänget en timme live på Tiktok för alla intresserade som inte hade möjlighet att vara på plats själva.

– Vi ska leta efter maskotar, gå runt och tala med en massa olika människor, gå en rundtur backstage där löparna samlas före loppen och sen hälsa på i andra tält i tältbyn, sa Amanda Mylläri och Challe Lindberg från Yle Watt inför sändningen.

Helsinge skolas hejarklack på Stafettkarnevalen.
Bildtext Många hejarklackar har satsat mycket på sitt uppträdande.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Vill ni filma er hejarklack för Yle Arenan?

Det är inte bara stafettlagen som tränar inför karnevalen. Många hejarklackar övar länge och har satsat mycket på ramsor, danser och utstyrsel.

Om du vill att er herjarklack ska filmas för Yle Arenan så är det möjligt under hela Stafettkarnevalen. Hejarklacksfilmningen görs båda dagarna i tältbyn i närheten av Svenska Yle-tälten, där man hittar mer instruktioner om hur man kan anmäla sig.

Hejarklacksklippen läggs sedan upp här på Yle Arenan på skolans namn och kan också hittas samlade här i en egen artikel.

Diskussion om artikeln