Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes gymnasiums studenter tog sig igenom coronapandemin och rektorn är stolt: "De gjorde ett bra race"

En man med kort grått hår och svarta glasögon står intill ett träd. I bakgrunden syns en byggnad.
Bildtext Närpes gymnasiums rekor Mikael Snickars berömmer sina färska studenter för hur de har tagit sig igenom coronapnademin.
Bild: Juho Teir / Yle

Det är en stolt rektor Mikael Snickars som ska dimittera ut 38 studenter från Närpes gymnasium. Han säger att studenterna tog sig samman efter flera år av coronapandemi och gjorde bra ifrån sig i studentskrivningarna.

Mikael Snickars säger att de senaste åren har varit speciella och coronan har orsakat huvudbry för lärare, rektorer, studerande och föräldrar.

– Efter att vi har varit i en pandemi i flera år tycker jag att de gjorde ett bra race på slutrakan.

Snickars säger att vårens skrivningar blev de mest utmanande under pandemin eftersom smittspridningen var ganska stor i Österbotten just i vår.

– Jag tyckte att smittan haglade runt oss alla.

Att hela gymnasietiden har påverkats av coronan för årets studenter tror Snickars att ha påverkat dem.

– Jag tror inte vi har sett allt ännu. När de här fortsätter studera och kommer ut i arbetslivet kommer det säkert att ta flera år att ta igen sig efter den här pandemin.

Nya traditioner

Nu kan i alla fall studenterna se fram emot en studentdimission som ser ut som vanligt.

– Nu planerar vi nog i full skala, precis som vi hade före pandemin. Vi börjar traditionellt med en skolavslutning och sen blir det dimission då vi får lägga mössan på 38 studenter.

Snickars berättar om en ny tradition som förra vårens studenter startade.

– Vi kommer att köra runt i stan på lastbilsflak efteråt. Penkkis blev ju inte som vanligt så vi tar det nu istället och lite influenser från Sverige också förstås.

Snickars ser framemot att igen få ha festsalen fylld med studenter och deras familjer.

– Det här är ju en milstolpe i deras liv, en viktig dag och en glädjens dag. Det är roligt att få vara delaktig i den här festen.

Nya antagningssytem

År 2020 gjordes antagningssystemet till högskolorna om och då fick över hälften av studenterna en studieplats utgående från studentbetyget.

Snickars säger att vissa ämnen har lidit av det här, men han ser också fördelar med antagningssystemet och förhoppningen om att mellanstegen till en utbildning ska bli färre.

– Med ett studentbetyg ska man kunna komma direkt in vid nästa utbildningsstadium och det är ju bra. Sen finns det funderingar på hur det här ska gå till, man skulle ju vilja prioritera det som är den ungas styrkor och intresseområden så att de kan söka dit de vill och att det till exempel inte ska behöva hänga på den långa matematiken.

Trots att de studerande ibland väljer bort de ämnen som inte är viktiga tycker Snickars inte att gymnasierna har tappat sin allmänbildande roll.

– Det viktigaste vi har är allmänbildningen och det är den vi vill ge dem som vägkost när de fortsätter.

Snickars vet att de studerande kan vara stressade inför antagningsprocessen, men han säger att det inte syns så tydligt.

Nu planeras nya förändringar från och med 2026. Bland annat ska det bli möjligt att söka till ännu fler ansökningsmål med samma urvalsprov, dessutom finns planer på att senarelägga proven. Målet är också att de som antas på betygsbasis inte längre ska behöva förbereda sig för urvalsprov.

Snickars hoppas att det nya systemet ska bli enkelt och tydligt och ha en tidtabell som inte är så snäv.

– Det skulle vara bra om man fick veta ganska snabbt om man kommit in på betygen. Så att nästa gäng som kommer på urvalsprov, inträdesförhör eller någon form av kompetensprövning skulle ha lite tid att förbereda sig för det.

Jag tänker också lyfta upp att man inte får ge upp

Den fjärde juni är det dags för studentdimissionen och Snickars kommer att lyfta upp studenternas speciella gymnasietid i sitt tal.

– Den är ju något att minnas fastän det har varit tråkigt mellan varven. Jag tänker också lyfta upp att man inte får ge upp, man måste se nya möjligheter, vi lär oss av saker och ting och motgångar och blir starkare. Vi måste svänga på det här och ta med det positiva.