Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Freyr arrenderar 130 hektar i Vasa: "En idealisk plats för vår planerade battericellsfabrik"

Uppdaterad 18.05.2022 15:52.
Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Skiss på hur det kunde se ut på GigaVasa-området.
Bild: Vasa stad

Vasa stad och Freyr har undertecknat ett arrendeavtal om en 130 hektar stor tomt på GigaVasa-området. Avtalet är ett viktigt steg, säger man på Freyr.

Det tidsbundna arrendeavtalet gäller en 130 hektar stor tomt, vilket är 40 hektar större än det område som reserverades i intentionsavtalet.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry ser det som en positiv signal att området Freyr vill arrendera har blivit större.

– Freyr tycker att Vasa är ett bra ställe och det här är ju ett tecken på att deras planer för Vasa har vuxit, säger Häyry.

I och med avtalet kan Freyr inleda analyseringen av jordmånen och omgivningen innan ett eventuellt byggnadsarbete påbörjas.

– Det stärker ju tilltron till utvecklingen av Giga Vasa-området och vi har många olika aktiviteter och diskussioner på gång där. Så det ser riktigt bra ut för hela helheten, säger Häyry.

Avtalet gäller från den 1 maj i år till den 31 december 2023, med år 2024 som option.

– I och med detta arrendeavtal får vi 130 hektar mark till vårt förfogande i Vasa, ett område som vi tidigare har identifierat som en idealisk plats för vår framtida planerade battericellsfabrik i Finland, säger Axel Thorsdal på Freyr i ett pressmeddelande.

Thorsdal konstaterar också att det är frågan om ett viktigt steg mot ett potentiellt genomförande.

Avsikten är att processen med miljökonsekvensbedömningen ska bli klar under år 2022. Nästa steg är ett eventuellt investeringsbeslut.

Uppdaterad 15.52 med kommentar av Tomas Häyry.

Diskussion om artikeln