Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Seinäjoki etta och Vasa fyra när företagarna får säga sitt

Människor i ett köpcenter.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Företagarna i Kust-Österbotten har blivit nöjdare med sina hemkommuner. Korsholm får bäst betyg. I hela landet får Seinäjoki bäst vitsord av de större städerna medan Vasa är på fjärde plats.

Det här är resultatet i den senaste mätningen som Företagarna i Finland beställt.

Företagarna i Kust-Österbotten gav sina hemkommuner genomgående bättre vitsord inom alla viktiga delområden än för två år sedan, konstateras i ett pressmeddelande.

Av de tjugo regionala föreningarna är Kust-Österbotten på sjunde plats vad gäller företagarnas vitsord till kommunerna. Det frågades bland annat om näringslivets ställning i kommunerna, företagsaspekternas synlighet i beslutsfattandet och skötseln av infrastrukturen.

I Kust-Österbotten fick Korsholm det bästa vitsordet (3,33 på skalan 1 till 5). Bland städer i hela landet med över 50 000 invånare är Vasa på fjärde plats (3,12). Seinäjoki är enligt svaren bäst i hela landet av de större städerna (3,62).

Av kommuner med färre än 10 000 invånare är S:t Mårtens etta. Lundo är segrare bland kommunerna med mellan 10 000 och 50 000 invånare.

- Vi vill aktivt arbeta för ett ökat samarbete mellan kommunerna och företagarna. På grund av social- och hälsovårdsreformen och de nya välfärdsområdena ​kommer kommunernas roll att framhävas när det gäller att främja den lokala livskraften i framtiden, säger vd:n för Kust-Österbottens Företagare, Hippi Hovi i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln