Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Priserna stiger i rekordhög takt i Storbritannien – inflationen senast så här hög på 1980-talet

Person går med shoppingpåsar i händerna.
Bildtext Många bruksföremål har blivit dyrare i Storbritannien.
Bild: ANDY RAIN/EPA-EFE/All Over Press

I Storbritannien stiger priserna i rekordtakt. Den brittiska centralbanken Bank of England varnar för att inflationen kan stiga tio procent på bara några månader. Nu ligger den på nio procent, det är den högsta siffran på 40 år.

De brittiska konsumentpriserna steg med 2,5 procent i april jämfört med i mars. Det ger en inflation på 9 procent per år, enligt den brittiska statistikbyrån ONS.

Inflationen är alltså nu högre än den var på 1990-talet i Storbritannien. Många britter kopplar ihop början av 1990-talet med skyhöga räntor och oförmåga att betala tillbaka lån.

Förhöjda bränslepriser och dyrare livsmedel

Den största orsaken till inflationen är i nuläget förhöjda priser på energi. Det hänger ihop med kriget i Ukraina som påverkar olje- och gaspriserna.

Också bränslepriserna ökar i snabb takt. I Storbritannien kostade bensinen 1,62 pund per liter i april 2022, jämfört med 1,25 pund vid samma tidpunkt i fjol.

Chefen vid Bank of England säger att de stigande livsmedelskostnaderna globalt är ett "stort orosmoment" som får butiksräkningarna att öka. Priserna steg 6,7 procent förra månaden.

Också prisen på råmaterial, byggmaterial, möbler, restaurangbesök och hotellnätter stiger.

I praktiken innebär inflation en prishöjning på till exempel en vara över tid. Exempelvis kan vi säga att ett bröd kostar en euro ett år och 1,09 nästa år. Då är inflationen nio procent.

Vad kan man göra för att tackla inflationen?

  • Det som centralbanken vanligtvis gör är att höja räntorna. Det här kan gynna sådana som sparar pengar men innebär också att människor som har lån kan räkna med högre månatliga avgifter.

  • Tanken med att höja räntorna är att lånen blir dyrare, vilket gör att människor har mindre pengar att spendera. Som resultat köper de färre saker vilket får prisökningen att sakta ned.

  • När inflationen orsakas av yttre faktorer, så som i det här fallet med en global höjning av bränslepriser, finns det ändå en gräns för hur effektiv en nationell höjning av räntorna är.

Regeringen vill dämpa effekterna

För att tackla prisökningen och underlätta dess effekter i de brittiska hushållen lovar den brittiska regeringen utvidgat stöd.

– Vi kan inte skydda människor helt och hållet från de här globala utmaningarna, men vi vill stödja människor där vi kan och är redo att gå in för ytterligare åtgärder, sa finansminister Rishi Sunak.

Centralbanken pressas också till att fortsätta höja räntorna trots att det riskerar att driva in Storbritannien i en recession.

Regeringen har ofta hänvisat till ett stödpaket på 22 miljarder pund i bidrag till hushållen, men för många arbetare har förhöjda skatter gjort att bidragen resulterat i mindre pengar.

Kritik mot regeringen

Sunak har kritiserats för att inte ta till åtgärder för att underlätta livet för britterna när levnadskostnaderna blir allt högre.

– Hans passivitet kommer att leda till en allt mer desperat situation för dem som redan har det illa ställt, säger ekonomen Rebecca McDonald på organisationen Joseph Rowntree Foundation som driver låginkomsttagares intressen.

En mätning visar att två av tre personer inte har haft på värmen hemma i situationer där de normalt skulle ha det, nästan hälften kör mindre eller har bytt till billigare mataffärer och strax över en fjärdedel har hoppat över måltider.

Det kan ändå bli värre, enligt Bank of Englands prognos. Centralbanken varnar för att inflationen kan stiga till tio procent ännu i år. Investerare räknar med en femte räntehöjning ännu i år. Styrräntan är en procent, högst sedan 2009.

Högst inflation i Europa

Storbritannien är nu det land av de stora ekonomierna i Europa som har högst inflation.

Av G7-länderna, alltså världens sju största industrialiserande ekonomier; Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA, väntas också Storbritannien toppa inflationsstatistiken. Ännu har ändå inte Kanada och Japan rapporterat statistik för april månad.

Det är ändå osannolikt att länderna levererar högre siffror.

I april kom Internationella valutafonden med en dyster prognos för Storbritannien, med långsammare ekonomisk tillväxt och mer ihållande inflation än i något annan av de stora ekonomierna.

Källor: Reuters, AFP, BBC