Nybakade agrologen Alexandra Wasström har fjärilar i magen: "Jag får lite panik när jag tänker på att jag ska börja jobba i höst"
Alexandra Wasström är uppvuxen på en spannmålsgård med hästuppfödning i Snappertuna och har kört traktor sedan hon var femton. Därför var det ganska självklart för henne att utbilda sig inom lantbruket.
Nu när hon är klar med sin agrologexamen känns allt ändå lite pirrigt.
– Panik! Nu har jag gått i skola i 16 år och vad ska jag nu hitta på i höst, för nu måste man ju hitta ett jobb.
Så beskriver Alexandra Wasström den milstolpe i livet som hon nu nått i och med sin examen från agrologutbildningen vid Yrkeshögskolan Novia.
Alltid jobbat på gården
För tillfället sommarjobbar Alexandra på Nylands svenska lantbrukssällskaps (NSL) försöksgård i Västankvarn i Ingå.
Vårsådden pågår för fullt, traktorerna brummar och sommarmånaderna är säkrade. Uppväxten på Broby gård i Snappertuna har gett henne erfarenhet av och insikt i lantbrukets många uppgifter.
– Så länge jag har kunnat köra traktor och hjälpa till så har jag nog funnits till hands.
Hon har hjälpt sin mamma Johanna Wasström med gårdens bokföring, följt med sin pappa Anders Wasström när han haft stenkoll på spannmålspriserna och dessutom deltagit i hästuppfödningar av finska varmblod och varit i aktiv i föreningen Västnylands Ryttare.
Ändå är det inte hon som kommer att ta över hemgården, utan förmodligen hennes lillebror.
– Antagligen kommer jag att flytta till min sambos gård i Östnyland, de har en hästgård. Fyra av mina hästar har jag planerat att ta med mig, jag har sju, så tre får bli kvar hos mina föräldrar.
Fascinerad av växten oljehampa
Inriktningen i Alexandras studier har ändå legat på växtodling, närmare bestämt den i Finland ovanliga, men mångsidiga grödan oljehampa.
Intresset resulterade i att den odlades under ett par år och utgående från det försöket skrev Alexandra sitt slutarbete.
Alexandra tänker att det som ny lantbruksföretagare är viktigt att tänka kreativt och våga prova nya saker. Samtidigt tror hon att jordbruken i Finland kommer att utvecklas i en riktning där arealerna blir större och metoderna moderniseras.
Samtidigt finns en trend mot större självhushållning och specialisering inom vissa nischer, som hänger ihop med världsläget.
– Men riktigt så politiskt tänker jag faktiskt inte än, säger hon med ett skratt.
Hon tänker ändå att konsumenterna också bär ett stort ansvar för ett livskraftigt inhemskt jordbruk.
– Genom sina val kan man hjälpa odlarna att producera bra mat samtidigt som de får betalt för all tid de lägger ner på sitt jobb.