Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya visioner för Strömborgska skolan och Telehuset i Borgå – kan bli saluhall och nytt boendekoncept

Uppdaterad 18.05.2022 19:32.
Strömborgska skolan i Borgå.
Bildtext Arkivbild från 2016 då Strömborgska skolans gamla byggnad ännu var i användning. Den har stått tom sedan elever och personal flyttade in i ett nybyggt hus i januari 2020.
Bild: Yle/Katarina Lind

Både Strömborgska skolan och Telehuset i Borgå kan få nytt liv. Arkitekten Maarit Gummerus beskriver projektet som ett hjärta i centrum av Borgå.

Bolaget Ventidue vill bygga bostäder för äldre i Telehuset och göra om Strömborgska skolan till saluhall. Bolaget drivs av arkitekten Maarit Gummerus och hennes son.

Gummerus berättar att hon kom på idén om konceptet Borgå mathall i april.

– Det här är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista jag tänker på innan jag somnar. Jag tycker det är en så bra idé att få ett levande, bultande hjärta i centrum av Borgå, säger Gummerus.

Köttdisk i saluhall.
Bildtext Gummerus tänker sig att det ska gå att köpa färska grönsaker, fisk och kött med mera. Arkivbild från Åbo saluhall.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Hon funderade på vad man kunde göra med den gamla skolbyggnaden och kom på att Borgå saknar en saluhall. Strömborgska skolans gamla hus ligger centralt och tillgängligt både för invånare och för turister. För Helsingforsbon Gummerus är Borgå framförallt en matstad.

– När jag tänker på Borgå så ser jag staden som en oas inom matvärlden. Det finns lysande restauranger och utmärkta lokala producenter i Borgå. Jag brukar själv beställa produkter från dem, säger Gummerus.

Hon vill göra om Strömborgska skolan till en saluhall där lokala producenter kan sälja sina varor året runt. En restaurangvärld skulle det också kunna finnas, och varför inte allt möjligt annat.

Fokus på flexibla lokaler

Gummerus vill tänka lite utanför boxen och låta bli att slå fast något stelt koncept ännu i det här skedet. Hon tänker sig att lokalerna kan planeras så att de går att använda till olika ändamål, till exempel kunde det kanske ordnas evenemang i saluhallen på kvällen när försäljarna gått hem.

Gummerus vill gärna ha med Borgåbor och lokala företagare i planeringen eftersom de vet bäst vad de vill ha och vad som kan fungera. Under intervjun föds tanken om att till exempel ordna en invånarkväll lite senare, eller varför inte öppna något slags enkät så invånarna kunde komma med idéer och förslag.

Telehuset i Borgå.
Bildtext Telehuset i Borgå. En del av stadens personal har jobbat här tidigare men nu finns huset på listan över fastigheter som ska säljas. Arkivbild.
Bild: Yle/Katarina Lind

Telehuset skulle Gummerus vilja göra om till bostäder för över 55-åringar enligt sitt eget koncept Liberty Life. Det första bostadshuset som följer konceptet blev klart i Helsingfors i fjol.

– Enligt den rådande föreställningen behandlas åldrande som en sjukdom. Jag tycker det hör till livet, det är normalt och jag utgår ifrån att bostäder borde planeras så att de anpassar sig till människans åldrande, säger Gummerus.

Till konceptet hör också tillgång till service som kan beställas hem, som säkerhets- och välbefinnandetjänster. Fastigheten skulle omfatta 47 ägarbostäder och 47 hyresbostäder.

Planeringsreservering nästa steg

Båda projekten är ännu i startgroparna.

Telehuset är delvis i dåligt skick och det är oklart om det ska rivas eller om en del går att använda till godo. Liksom namnet skvallrar om finns en hel del av stadens informationsteknik under huset, vilket också måste beaktas. Gummerus hoppas ändå att mathallen ska stå klar om fyra år och att det ska gå att flytta in i bostäderna nästan samtidigt.

Det finns ännu ingen budget, den och finansieringen klarnar bara planeringen kommer i gång ordentligt.

Borgå stad informerade på onsdagen att stadsutvecklingsnämnden på sitt nästa möte den 24 maj ska behandla beviljandet av en planeringsreservering gällande fastigheterna. Det skulle betyda att de reserveras för bolaget för ett år framåt medan man slutför planerna.

”De hittills planerade koncepten skulle innebära mera invånare, tjänster och evenemang alldeles i centrum, vilket stämmer överens med stadsstrategin. Enkäterna och statistiken visar att Borgå är en attraktiv stad, och det föreslagna konceptet är ett bra exempel på att allt fler vill delta i byggandet av stadskulturen och det framgångsrika Borgå”, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren i stadens pressmeddelande.

Strömborgska skolan och Telehuset finns på listan över byggnader som staden ska sälja. Bolagets idéer kan inte genomföras med den gällande detaljplanen så den ska göras om efter att stadsutvecklingsnämnden eventuellt sagt ja till planeringsreserveringen. Detaljplaneändringen bereds som bäst och den tillhör prioritetsklass 1.