Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö om Turkiets motstånd mot finländsk Natoansökan: "Vi har inte varit blåögda"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa vierailivat aamulla Suomen Tukholman-instituutissa.
Bildtext President Niinistös statsbesök i Sverige tar slut på onsdag.
Bild: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Enligt Financial Times har Turkiet försökt bromsa Finland och Sveriges Natoansökningar. President Niinistö säger att man inte varit blåögda när det kommer till Turkiet.

President Sauli Niinistös statsbesök i Sverige tog slut på onsdag eftermiddag. Precis före Niinistö mötte den finska pressen på ambassadens residens i centrala Stockholm avslöjade tidningen Financial Times att Turkiet nu verkar göra konkreta försök för att bromsa behandlingen av Finlands och Sveriges Natoansökningar.

Enligt en källa till tidningen lyckades Natoländernas ambassadörer inte komma igång med vidarebehandlingen under onsdagen, eftersom Turkiet förhindrade det.

Under pressträffen i residenset får Niinistö frågan om Finland varit för blåögda då det kommer till Turkiet.

– Turkiet har konsekvent sagt att man inte ser något hinder för Natos utvidgning, säger Niinistö, som menar att man inte varit blåögda.

– Turkiets ståndpunkt kom till vår kännedom för en till två veckor sedan, säger han.

Enligt Niinistö har man inte gett upp hoppet om att få igenom en snabb behandling av Finlands Natoansökan, trots Turkiets motstånd.

På torsdag åker president Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson till USA för att träffa president Joe Biden. USA har lovat att ge stöd till Finland under hela processen, svarar Niinistö på frågan om USA kan hjälpa till när det kommer till Turkiets inställning till Finlands Natoansökan.

– Frågan om Turkiet kommer säkert upp i diskussionerna med Biden, säger han.