Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vi har lagt till en nivå i allt vi gör" – Futuras herrar håller full fart i tvåan

Från 2022
Fotbollsspelare tränar löpning.
Bildtext Tuff intervallträning avslutar träningspasset i Kokon för Futuras herrlag.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Efter en fyra säsonger lång ökenvandring i division tre spelar FC Futuras herrar igen i division två. Säsongsstarten har bjudit på två segrar och en oavgjord match.

En kall vind sveper över en bleck gräsplan i Kokon då Futuras herrlag tränar inför helgens toppmöte. Bollen hittar för det mesta bra fram till mellan spelarna och tempot är högt.

– Nu märker man att kravnivån på träningarna har höjts. Vi tränar hårdare och mera än tidigare. Vi har på alla sätt försökt få en nivå till i allt som vi gör, säger anfallaren Anton Britschgi.

Han har spelat så länge för FC Futura att han har tappat räkningen på antalet säsonger det har blivit för laget.

– Ganska mycket har lagkamraterna omkring förändrats längs med åren. Jag tror det finns en spelare kvar från det då jag började. Att komma tillbaks till tvåan ger klart en extra boost och mera motivation, säger han.

Tränande fotbollsspelare
Bildtext Anton Britschgi i närkamp med Tore Hirvonen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det är första gången som Futura nu tränar på riktigt gräs. Träningspasset avslutas med många tunga intervallvarv runt planen.

– Det gör nog gott och behövs fast det känns tungt att göra dem, men i slutet av matcherna, då de avgörs i nittio plus minuterna, ska man orka ta de där sista löpmetrarna, säger Anton Britschgi.

Nu ligger Futura tvåa i tabellen efter tre omgångar.

– Nu skulle jag vara väldigt nöjd om vi i höst är där i toppen ännu. Målet för säsongen har varit att som nykomling hållas kvar i division två, men nu har vi fått en bra start och inget hindrar oss från att trumma vidare på inslagen väg.

Roberto Nuccio är tillbaka som tränare för Futura efter en paus på sju år. När han ger direktiv åt laget sker det på en blandning av finska, engelska och italienska.

Roberto Nuccio leder fotbollsträningar.
Bildtext Roberto Nuccio är ny huvudtränare för Borgålaget i år.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Vi har goda chanser att vinna vilket lag som helst i vår grupp, åtminstone är vi inte sämre än någon. Nu kämpar vi med att få alla med och spela då vi har några skadade som saknas, säger han.

Det tar förstås lite tid att få ett sammansvetsat spel med så många nya spelare i truppen. Men taktiken är redan klar.

– Vi spelar med en trebackslinje och vill hålla spelet inne på motståndarens planhalva. Dels med snabba kontringar men vi ska också klara av att hålla boll och vänta på bra lägen, säger Roberto Nuccio.

Tränande fotbollsspelare.
Bildtext Anton Britschgi gjorde 11 mål för Futura i fjol.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Enligt lagledaren Andreas Sjöblom ska Borgåpubliken särskilt kolla in några av nyförvärven.

– I försvaret har vi två stora dominerande spelare i Richard Tiberi och Cherif Ndiaye. I anfallet kan man nämna vårt senaste nyförvärv Aleksander Akbar som har erfarenhet av spel i både tvåan och ettan, säger han.

Säsongsstarten är han nöjd med.

– Det är alltid spännande att börja på en högre serienivå. Jag tycker vi har fått en jättebra start. Det har gått bättre än förväntat. Man ser att nivån i laget har blivit högre och att det finns en kamp om spelplatserna, jag tror att alla utvecklas på det sättet.

Futuradag

FC Futura möter gruppettan JIPPO från Joensuu i Borgå på lördag. Det är ett lag som har som mål att stiga till ettan. Också FCFJ Futuras damer har hemmamatch samma dag på centralidrottsplanen. Mellan matcherna bjuder föreningarna publiken på program.