Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåföreningar samarbetar för att ordna mathjälp – snart ska det gå att hämta matkassar i Vårberga, Gammelbacka och centrum

Från 2022
Bröd i hög.
Bildtext Snart ska det gå att få mathjälp i Borgå igen. Arkivbild.
Bild: Jaana Polamo / Yle

Matutdelningen i Borgå ska snart komma i gång igen. Efter att Fänriksgatans matutdelning lagt lapp på luckan åtminstone tillfälligt har andra aktörer gått samman för kunna erbjuda mathjälp åt behövande.

Yle Östnyland skrev tidigare om att föreningen Porvoon lähimmäistyö, som skött matutdelningen på Fänriksgatan i Borgå, pausar och försöker reda ut om och hur de kan fortsätta med sin verksamhet.

För att ingen ska behöva gå hungrig håller flera föreningar i staden på med att starta ett nytt nätverk för matutdelning. De har samarbetat tidigare också, men inte så här konkret.

Nätverket påbörjade arbetet för lite över en vecka sedan när Porvoon lähimmäistyö meddelade om sitt verksamhetsavbrott. Riktigt än kommer inte matutdelningen i gång, men saken går framåt.

– Vi måste få loven i skick via hälsomyndigheterna när det gäller livsmedelslokaler där man delar ut mat, säger Samarias verksamhetsledare Ismo Valkoniemi.

Han vet inte om matutdelningen kan köra i gång kommande vecka, men då borde arbetet åtminstone vara så långt hunnet att man preliminärt kan publicera utdelningsdagarna och skicka ut information om telefonnummer man kan ringa till för att få en matkasse.

Man sitter vid skrivbord framför dator.
Bildtext Ismo Valkoniemi koordinerar och planerar. Arkivbild.
Bild: Juha Kivioja / Yle

På onsdagen hade Samaria och de andra föreningarna ett gemensamt möte tillsammans med olika enheter från staden och både den finska och svenska församlingen i Borgå.

Åtminstone föreningarna Tatsi, Finlands Röda Kors, Vanhamoision yhteiskristillinen keskus och Borgånejdens arbetssökande samt förortscentren i Vårberga och Gammelbacka är med i nätverket.

– Man kan säga att alla stadens krafter som på något sätt hänger ihop med det här försöker hitta en lösning. Vi har tänkt oss en decentraliserad modell. Det kommer inte att finnas en stor utdelningspunkt utan olika ställen på olika håll i staden där man kan få hjälp, säger Valkoniemi.

Matutdelning tre dagar i veckan

Föreningen Samaria som koordinerar verksamheten har skaffat en ny kylbil, och föreningarna hyr en stor fryscontainer som finns på Samarias gårdsplan tillsammans. Tanken är att Samaria samlar in och förvarar maten som föreningarna sedan kan dela ut på olika håll i staden.

– I dag kom det önskemål om att vi skulle vara närvarande på något sätt under matutdelningarna också, vissa aktörer är små och har kanske inte rätt utrustning eller så många frivilliga, säger Valkoniemi.

Det går till exempel att ordna matutdelning vid Gammelbacka förortscenter så att maten delas ut direkt från Samarias frysbil. Den går att ansluta till elnätet så den hålls kall hela tiden.

– Tanken är att det ska ordnas matutdelning i Vårberga en dag i veckan, i WSOY-huset i centrum en dag i veckan och i Gammelbacka en dag i veckan. Sedan kommer det att finnas några kompletterande sätt, säger Valkoniemi.

Flera personer står i kö.
Bildtext Kön till Fänriksgatans mathjälp, arkivbild från 2020. Porvoon lähimmäistyö delade ut ungefär 450 matkassar per vecka. De hade också tre utdelningsdagar i veckan.
Bild: Yle/Lone Widestam

Finlands Röda Kors kommer också att dela ut mat, men det är oklart om de ordnar utdelningsdagar eller om man ska ringa och be om en kasse.

– Det finns också några andra aktörer i nätverket som man kan ringa för att be om mathjälp, säger Valkoniemi.

Minskat matsvinn märks

Borgå stad kommer att se till så ukrainarna i staden får information om matutdelningen på sitt språk.

– Vi kommer inte att värdera de hjälpbehövande. Alla som behöver hjälp är berättigade att få den om vi bara får in tillräckligt med mat, säger Valkoniemi.

Han har varit i kontakt med affärer och partihandlar för att be om att få deras matsvinn att dela ut. Valkoniemi berättar att det börjar se bra ut, men att man inte kan utlova stora mängder mat i början innan verksamheten börjat rulla på.

– Ju mer jag satt in mig i saken desto säkrare har jag blivit på att matsvinnet i Finland över lag håller på att minska ganska radikalt. Affärerna jag talat med har halverat sitt matsvinn, säger Valkoniemi.

Han tror ändå det ska gå att få ihop tillräckligt med mat. Det gäller bara att optimera införskaffandet och kanske köra lite längre vägar.

Med hjälp av fryscontainern på Samarias gård kan man ta emot större partier direkt från industrin. En grävmaskin håller på med att gräva ner containerns elkablar så man ska få i gång den.