Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Planens gigant Lehtonen ville se positivt på bakslaget mot Sverige: "Efter en förlust blir laget ännu mer laddat"

Från 2022
Besvikna Lejon efter förlust.
Bildtext Lejonen kunde bara konstatera faktum, Sverige drog det längre strået i VM:s gruppspel.
Bild: Lehtikuva

Finlands segersvit i årets storturneringar är bruten. Men några överdrivet sura miner visade Lejonen inte upp efter förlusten mot Sverige. Ska man förlora var det lika bra att göra det nu.

Mikko Lehtonen var bäst på plan när Lejonen föll mot Sverige med 2-3 efter straffar. Han var också den finländska spelare som stod allra längst kvar i intervjuzonen i Tammerforsarenan och försökte förklara hur han kände.

– Givetvis grämer det att förlora, och speciellt mot Sverige. Men om man någon gång ska förlora så hellre i gruppspelet, sammanfattar Lehtonen.

1+1 från backen och en strålande personlig insats räckte inte till mer än en poäng för laget. Men Lehtonen som närmar sig täten på VM:s poängliga hade inga problem med att hitta något positivt efter den jämna matchen.

– Ofta när du åker på en förlust blir laget ännu mer laddat och ger ännu lite extra, säger Lehtonen.

– Vår insats var absolut inte så dålig att vi behöver sticka huvudet i en buske. Vi lär oss och försöker göra saker bättre i fortsättningen.

Fick ingen snurr i svensk zon

Den finländska chansen till en seger försvann när Finlands sista skytt Toni Rajala missade sin straff. Och anfallaren satte fingret på var den största bristen i Finlands spel fanns.

- Vi kom inte åt att snurra i deras zon som vi hade hoppats på. Vi måste få upp pucken dit och kunna få längre anfall. Förlusten grämer, säger Rajala.

Sverige kvitterar mot Finland.
Bildtext Tre Kronor jublade sist i Tammerfors.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

För Finland betydde bakslaget att ett högtflygande lag kom ner på jorden.

I Sverige har det mesta av VM-snacket hittills handlat om de 30 NHL-spelare som tackat nej till VM-spel. Inte undra på att Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv såg glad ut över att ha ändrat på narrativet.

– Vi såg den här matchen som ett bra test för vår grupp. Vi vet att Finland har ett jättejättebra lag här och de spelar en bra och svårspelad hockey. Men i första och tredje perioden spelade vi som vi vill göra och då tyckte jag att vi fick matchbilden dit vi ville och kunde skapa målchanser och göra mål, säger Garpenlöv.

Håller fortfarande Finland som favorit

Med segern över värdlaget är Tre Kronor nära seger i Tammerforsgruppen. Men att det skulle göra Sverige till turneringsfavorit ville Garpenlöv inte gå med på.

– Nej så enkelt är det inte. Det är fortfarande 2–2 efter full tid och en jämn match. De har två bra spelare på väg in och vi har några spelare som är på väg in, men jag håller nog Finland som favoriter före oss.

Vad betyder det för känslan i gruppen att vinna borta mot Finland, i den här hallen, inför den här publiken?

– Det är viktigt att känna att du kan slå alla. Då vet du att du är på rätt väg. Och den karaktär som laget visar är bra i en sån här turnering. Att komma tillbaka efter underläge och vinna på straffar, det ger naturligtvis självförtroende åt gruppen och en tro på det vi gör, sammanfattar Garpenlöv.

Diskussion om artikeln