Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Tillgängligheten på den offentliga sektorns webbplatser har blivit avsevärt mycket bättre – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Skärmdump av en tillgänglighetsrapport som ger vitsordet 77 i "Accessibility" för webbplatsen www.kela.fi
Bildtext Folkpensionsanstalten FPA fick sämst betyg bland de statliga organisationerna Svenska Yle granskade.
Bild: Yle

God torsdagsmorgon! Här får du ett nyhetspaket från Svenska Yle att starta dagen med.

Tillgängligheten på den offentliga sektorns webbplatser har blivit avsevärt mycket bättre – FPA släpar ändå efter

Den offentliga sektorns webbplatser, och samhällsviktiga företags webbplatser – såsom banker och energibolag – måste vara tillgängliga, så att så många som möjligt kan använda dem. Så är det enligt en lag som har gällt sedan hösten 2020.

Svenska Yles maskinella granskning visar att sajterna nu i medeltal får ett betyg på 90 av 100, jämfört med 82 för ett drygt år sedan, och 78 ett år före det.

Folkpensionsanstalten FPA fick sämst betyg bland de statliga organisationerna vi granskade: endast 77 av 100. Sajten har bland annat problem med menyernas struktur samt vissa kontrastproblem.

Till och med Schweiz närmar sig nu Nato – Finlands och Sveriges Natoansökan stor nyhet i landet

Schweiz neutralitet är förankrad i internationella avtal, men kriget i Ukraina har påverkat den politiska debatten också där.

I en intervju för nyhetsbyrån Reuters säger Schweiz försvarsminister Viola Amherd att det mest sannolika resultatet är att Schweiz kraftigt utökar sitt samarbete med försvarsalliansen Nato. Ett fullt medlemskap tror försvarsministern ändå inte på.

Precis som i övriga Europa har Finlands och Sveriges beslut att ansöka om medlemskap blivit en stor nyhet i Schweiz.

– Det har funnits ett väldigt stort intresse för Finlands och Sveriges vägval eftersom debatten om Schweiz ställning är ganska omfattande, säger schweiziska SRF:s Nordeuropakorrespondent Bruno Kaufmann i en intervju för Svenska Yle.

Schweizisk jaktplan vid en flybas - himlen har färgats orange av sand från Sahara.
Bildtext Ett schweiziskt Mirage 2000-jaktplan står utställt utanför ingången till Payerne flygbas. Militärt alliansfria Schweiz beslöt år 2021 att köpa amerikanska jaktplanet F-35A, alltså samma jaktplan som Finland valde.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dyster dag på Wall street

I USA var det mörkrött på Wall Street när börsen stängde. Alla ledande index sjönk med flera procent.

Dow Jones industriindex dök 3,6 procent, vilket är den största nedgången sedan juni för två år sedan. Också det breda S&P 500-indexet föll med fyra procent. Det är det största fallet på en enskild handelsdag sedan år 2020.

Sämst gick det ändå för teknikaktierna, Nasdaqs kompositionsindex föll 4,7 procent.

Investerarna påverkades bland annat av röda siffror i detaljhandeln, vilket får inflationsoron att öka.

Fotgängare får förbi New York-börsen på Wall street.
Bildtext Onsdagen var en usel dag på New York-börsen.
Bild: Spencer Platt / AFP

Studenter, forskare och personal inkluderas i planeringen av ÅA:s framtida campus

I maj startade ett inkluderande planeringsprojekt vid Åbo Akademi. Studenter, forskare och personal ges möjlighet att höras och påverka den framtida fastighetsplanen vid akademin via workshoppar.

Men utöver rent praktiska önskemål funderar man också på aspekter som kultur, historia, framtid, miljö och samtid för att forma en identitet för framtida Åbo Akademi.

– I det här fallet funderar vi också på de samhälleliga förändringar som pandemin fört med sig, säger Ann-Charlott Hästö, som är en utomstående arkitekt och leder projektet.

Huvudingången till Domvillan vid Åbo Akademi.
Bildtext Enligt fastighetsplanen skulle Åbo Akademi avstå från bland annat Domvillan.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Lejonen föll i nagelbitare mot Sverige – nu har Tre Kronor greppet om gruppsegern

Efter segrar mot Norge, Lettland och USA förväntade sig ett helt hockeyland att onsdagens prestigematch mot Sverige skulle bjuda på ett rejält test av Lejonens kapacitet i den här VM-turneringen.

Stormötet blev precis den nagelbitare som den neutrala åskådaren hade på sin önskelista. Sverige ledde, Finland ledde, Sverige kom tillbaka – och till slut avgjordes allt efter straffar.

Lejonen brände fem försök i rad och Sverige vann med 3–2.

– Vi mötte ett starkt lag och resultatet var väl ganska rättvist. Det var en jämn och tajt match, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till C More.

Finska spelare ser besvikna ut.
Bildtext Det blev inte en fjärde seger för Finland.
Bild: Lehtikuva

Väder

Soligt och uppehåll i största delen av landet.

I landets västra del är det halvklart till mulet och lokalt lätt regn. På dagen norrifrån klarare och uppehåll. Dagens högsta temperatur ligger mellan 14 och 20 grader, nattens lägsta mellan 2 och 6 grader, lokalt nattfrost. Svag eller måttlig vind mellan nord och ost.

I sydost är det till en början mulet och lokalt lätt regn, annars mest klart till halvklart och uppehåll, i Lappland är molnigheten lokalt rikligare. Dagens högsta temperatur mellan 9 och 14, i norra Lappland mellan 5 och 9 grader. Nattens lägsta temperatur mellan +2 och -4 grader. Svag eller måttlig vind omkring nord.