Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kriget i Ukraina hotar orsaka global livsmedelskris – FN försöker förhandla om spannmålsexport från "världens brödkorg"

Från 2022
Uppdaterad 19.05.2022 08:06.
Ett magert barn ligger på ett bord.
Bildtext Ett barn i Jemen som lider av undernäring får vård på ett sjukhus. Det är bland annat i Mellanöstern som livsmedelspriserna stigit explosionsartat.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

FN upprepar varningarna om att kriget i Ukraina kan resultera i en global livsmedelskris. Nu försöker organisationen förhandla med Ryssland om att återuppta exporten av ukrainskt spannmål för att råda bot på den mest akuta bristen.

Kriget i Ukraina har lett till att den ukrainska exporten har avstannat. Innan kriget exporterade Ukraina stora mängder solrosolja, vete och majs.

Ukraina beskrivs ofta som världens brödkorg på grund av sin spannmålsexport: Innan kriget exporterade landet 4,5 miljoner ton jordbruksprodukter per månad. Ryssland och Ukraina producerar tillsammans en tredjedel av världens vete.

Den ukrainska exporten av till exempel vete, majs och solrosolja gick via landets hamnar vid Svarta havet – de hamnar som nu i praktiken inte kan användas i och med kriget.

Exporten har helt enkelt kollapsat vilket fått priserna att stiga i rasande fart. Priserna steg dessutom ytterligare efter att Indien valde att förbjuda export i lördags.

Värst drabbade är utvecklingsländerna, de globala matpriserna har stigit med 30 procent jämför med i fjol.

Ukrainalainen viljelijä töissä pellolla Lvivin alueella.

Spannmålsexport från Odessa är mer komplicerad än det låter

Estlands president: Det är en fråga vi borde driva

Världen står inför hungersnöd men det finns lösningar

FN uppger att omkring 20 miljoner ton spannmål från den förra skörden för närvarande sitter fast i Ukraina. Ifall den reserven skulle exporteras skulle de lätta på trycket för den globala marknaden.

FN:s generalsekreterare António Guterres varnade på onsdagskvällen än en gång för att världen står inför hungersnöd ifall den ukrainska spannmålsexporten inte kan återställas till nivåerna innan den ryska invasionen.

– Det finns tillräckligt med mat i världen om vi samarbetar. Ifall vi inte löser det här problemet i dag står vi inför en global livsmedelsbrist inom de kommande månaderna.

Guterres uppger att han är i "tät kontakt" med Ryssland och Ukraina, och med USA och EU i ett försök att återställa exportnivåerna.

Antonio Guterres står vid ett talarpodium och tittar åt sidan.
Bildtext António Guterres hoppas på att exporten från Ukraina kan återupptas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han uppger att han är hoppfull att nå en överenskommelse kring det spannmål som bara väntar på att exporteras och för att se till att ryskt gödningsmedel kommer ut på den globala marknaden. Gödningsmedel omfattas inte av de sanktioner som i övrigt riktats mot Ryssland.

Ryssland och Belarus är världens näst- och tredjestörsta tillverkare av kaliumkarbonat (pottaska) som är en av huvudingredienserna i gödningsmedel.

Vägen för att nå en överenskommelse är ändå lång.

– Det kräver välvilja från samtliga håll för att nå en överenskommelse. Jag vill inte gå in på detaljer eftersom offentliga uttalanden kan underminera möjligheterna att lyckas, sa Guterres.

Jag ber president Putin – om du överhuvudtaget har något hjärta – att öppna hamnarna så att vi kan se till att de allra fattigaste kan få mat och undvika hungersnöd

David Beasley, FN

Hungersnöden når nya nivåer

Den globala hungern har ändå nått rekordnivåer, enligt FN. Antalet människor som står inför grav livsmedelsosäkerhet har fördubblats på bara två år – från 135 miljoner före pandemin till 276 miljoner i dag.

Att inte öppna hamnarna är en krigsförklaring mot den globala livsmedelssäkerheten

David Beasley, FN

David Beasley som är chef på FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för riskerna med att inte få igång verksamheten i de ukrainska hamnarna.

Beasly säger också att det inte bara handlar om Ukraina.

– Att inte öppna hamnarna är en krigsförklaring mot den globala livsmedelssäkerheten, det kommer att resultera i hungersnöd.

– Det handlar om de fattigaste av de fattiga som är på gränsen till att svälta just i denna stund Jag ber president Putin – om du överhuvudtaget har något hjärta – att öppna hamnarna så att vi kan se till att de allra fattigaste kan få mat och undvika hungersnöd.

Ett barn sitter på ett bord. Hen ser ledsen ut och tittar ner. Hen är mycket mager.
Bildtext Ett afghanskt barn på sjukhus för undernäring tidigare i år.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Världsbanken finansierar projekt kring livsmedelssäkerhet

Guterres kommentarer kommer samma dag som Världsbanken presenterade tilläggsfinansiering till ett värde av 12 miljarder dollar för projekt med anknytning till livsmedelssäkerhet. Tillägget innebär att Världsbanken kommer att lägga ut över 30 miljarder dollar på dylika projekt under de kommande 15 månaderna.

Antalet människor som står inför livsmedelsosäkerhet ökade redan långt före invasionen. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock anklagade i onsdags Ryssland för att förvärra läget ytterligare.

– Ryssland för ett spannmålskrig som förvärrar den globala livsmedelskrisen. Det gör det i ett läge där miljontals människor redan hotas av hungersnöd, särskilt i Mellanöstern och Afrika.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har också varnat för att världen står inför "vår tids värsta globala livsmedelskris" som orsakas av det krig Rysslands president Vladimir Putin "själv valt att starta".

Källor: Reuters, AFP, AP, WFP