Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frankfurt vann Europa League – Glen Kamara blev den sjätte finländaren som spelade i en final

Glen Kamara passerar vinnarpokalen efter matchen.
Bildtext Se men inte röra. Glen Kamara, men silverpengen runt halsen, fick nöja sig med att ta en titt på segerpokalen.
Bild: Luke Nickerson/Rangers FC/Shutterstock/All Over Press

Insatserna var höga i Europa League-finalen mellan tyska Eintracht Frankfurt och skotska Rangers. Förutom en buckla stod även en biljett i höstens Champions League på spel.

Fotbollslandslagets mittfältare Glen Kamara blev på onsdagskvällen den sjätte finländska herrspelaren som spelade en klubblagsfinal i Fotbollseuropa.

Kamara inledde på mittfältet i Rangers som ledde matchen mot Frankfurt med 1–0 efter en timmes spel. Joe Aribo gav skottarna ledningen i den 57:e minuten, men tolv minuter senare kvitterade Rafael Borre i Frankfurt till 1–1.

Matchen gick till förlängning som Kamara fick se från Rangers avbytarbänk. Kamara blev nämligen utbytt i samband med att förlängnignen körde i gång.

Förlängningen blev mållös och bucklan fick avgöras i straffläggning. Frankfurt satte fem av fem straffar, Rangers fyra av fem.

Den rutinerade walesaren Aaron Ramsey var den enda spelaren som missade sin straff. Ramsey, en tidigare Arsenalprofil och utlånad från Juventus, hade hoppat in i slutet av förlängningen.

Första titeln på 42 år

Rangersförlusten innebar att antalet finländare som vunnit en final i Fotbollseuropa inte utökades. Jari Rantanen, Petri Tiainen, Jari Litmanen och Sami Hyypiä har vunnit i sina klubblag, medan Petri Pasanen och Kamara har åkt på finalförluster.

På vägen till finalen slog Frankfurt ut Real Betis, Barcelona och West Ham. Den tyska klubben, som vann Uefacupen 1980, tog sin andra europeiska titel på 42 år.

Rangers vann cupvinnarcupen 1972 och var ute efter sin första europeiska buckla på 50 år.

Resultat

Eintrach Frankfurt–Rangers 2–1 (1–1) efter straffar

57' Joe Aribo 0–1
69' Rafael Borre 1–1

Frankfurt vann straffsparksläggningen med 5–4.