Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Calgary tappade 6–2-ledning men vann med 9–6 – tremålsskytten Matthew Tkachuk tjurig efter segern: "Vår sämsta match hittills"

Matthew Tkachuk försöker överlista Mikko Koskinen.
Bildtext Matthew Tkachuk försöker överlista Mikko Koskinen.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

Edmontons målvakt Mikko Koskinen fick göra sin första slutspelsmatch i år. Han hoppade in då Calgary tagit ledningen med 3–0 och släppte in fem mål.

NHL-klubbarna Calgary och Edmonton, från västra Kanada, har senast mötts i slutspelet våren 1991. Trettioett år senare står både prestige och en plats bland de fyra bästa på spel då rivalerna drabbar samman i Battle of Alberta.

Den första duellen bjöd på ett rejält målkalas. Calgary tog ledningen med 2–0 efter 0.51 och då drygt sex minuter hade spelats var försprånget redan tre mål stort.

Mike Smith, som noterades för 3/10 räddningar, lämnade då Edmontons mål och Mikko Koskinen fick göra sin första slutspelsmatch i år.

Koskinen lyckades inte få stopp på Calgary som gick upp i en 6–2-ledning strax innan matchen kommit halvvägs. Tidigt i den tredje perioden kvitterade Edmonton till 6–6, men Calgary gjorde ett nytt ryck och vann till sist med 9–6.

Femton gjorda mål i en slutspelsmatch hör inte till vanligheterna. Det har senast gjorts 15 mål i slutspelet 1993 och ligarekordet är 18 mål våren 1982.

Woodcroft: "Får sätta oss vid ritbordet igen"

Matthew Tkachuk i Calgary stod för ett hattrick men var verkligen inte nöjd med insatsen.

– Det här var förmodligen vår sämsta slutspelsmatch hittills. Vi hade verkligen tur. Det här var inget segerrecept. Vi vinner inte fler matcher om vi spelar så här, säger Tkachuk på NHL:s webbplats.

Calgary vann skotten på mål med 48–28 och även i Edmontons läger finns en hel del utrymme för förbättring.

– Vi gjorde helt enkelt en del misstag. Kollektivt och individuellt, och det resulterade i baklängesmål, säger stjärnan Leon Draisaitl.

Edmontons tränare Jay Woodcroft tänker ta sig en rejäl funderare.

– Vi får sätta oss vid ritbordet igen och fundera på problemen som dök upp.

– Vi kom tillbaka till 6–6, och tappade sedan några puckar som hamnade i vårt mål. Vi gjorde sex mål på Calgary i deras hemmahall och det borde vara tillräckligt för att vinna, konstaterar Woodcroft.

"Koskinen är matchens bästa målvakt"

Koskinen räddade 32 av 37 skott och hade matchens bästa räddningsprocent: 86,5. Lagkamraten Smith räddade 70,0 procent av puckarna och Calgarys Jacob Markström, som var oerhört blek, noterades för 78,6 i samma statistikkolumn.

Journalisten Tom Gulitti analyserade målvaktsspelet medan matchen fortfarande pågick.

– Koskinen har släppt in fyra mål och är matchens bästa målvakt, skrev Gulitti på Twitter.

Jesse Puljujärvi fick spela i nästan tolv minuter, vilket är hans högsta notering i vårens slutspel. Edmontonanfallaren har inte noterats för poäng i sina fem slutspelsmatcher.

Resultat

Carolina–NY Rangers 2–1 (efter förlängning)
CAR: Sebastian Aho 1+0, +1, 18.43
CAR: Jesperi Kotkaniemi 0+0, +1, 9.07
CAR: Antti Raanta 27/28 räddningar
CAR: Teuvo Teräväinen 0+1, +/- 0, 15.04
NYR: Kaapo Kakko 0+0, +/- 0, 14.17

Carolina leder med 1–0 i matcher.

Calgary–Edmonton 9–6
EDM: Mikko Koskinen 32/37 räddningar (inbytt 6.05)
EDM: Jesse Puljujärvi 0+0, -1, 11.38

Calgary leder med 1–0 i matcher.

Diskussion om artikeln