Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

En person fyller ett ölstop på en restaurang.
Bildtext Öl är fortfarande den populäraste alkoholdrycken i Finland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finländarna dricker allt mindre alkohol. Införseln av alkohol från utlandet minskade i fjol på grund av coronapandemin, men det här ledde inte till en motsvarande ökning i mängden alkohol som köps i Finland.

Totalkonsumtionen av alkohol minskade i fjol med 3 procent jämfört med år 2020, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

I snitt drack 15 år fyllda finländare 9 liter hundraprocentig alkohol per person i fjol. Året innan var siffran 9,2 liter, också det en minskning från år 2019 då den var 10 liter.

Enligt hälsomyndigheten beror nedgången i huvudsak på resebegränsningarna som infördes på grund av coronapandemin, då införseln av alkohol från utlandetminskade.

– Reseinförseln har nu halverats två år i rad, det vill säga den minskade med hälften 2020 och ännu på nytt 2021. Det är det tydligaste faktorn som påverkat totalkonsumtionen, säger THL:s specialsakkunnig Marke Jääskeläinen till STT.

De flesta resebegränsningar har nu slopats, och Jääskeläinen tror att fler kommer att börja köpa alkohol från utlandet. Om försäljningen i Finland hålls på samma nivå som i fjol kan konsumtionen alltså börja gå upp igen i år.

– Men det är svårt att förutspå, säger Jääskeläinen.

Rekordår 2005

Totalkonsumtionen av alkohol har minskat redan länge. Allra högst var den år 2005, då finländarna drack 12,1 liter hundraprocentig alkohol per person.

Coronapandemin har haft en tydlig effekt på alkoholkonsumtionen, för ännu år 2018 och år 2019 var den över 10 liter. Också konsumtionen i Finland har minskat, men inte lika kraftigt som totalkonsumtionen.

– Det vore väldigt önskvärt att totalkonsumtionen fortsätter att minska även då coronapandemin och begränsningarna är förbi. Jag tror det finns en chans att det blir så, säger Jääskeläinen.

Fler alkoholrelaterade dödsfall

Utvecklingen i alkoholens negativa effekter har allmänt taget följt totalkonsumtionen. Undantaget är ändå antalet dödsfall orsakade av alkoholrelaterade leversjukdomar. De har ökat sedan 2017 rätt kraftigt särskilt bland män, säger Jääskeläinen.

Vad finländarna dricker har förändrats långsamt. Öl är fortfarande populärast, med en andel på 46 procent räknat i hundraprocentig alkohol. Andelen har minskat något, men starköl har blivit populärare jämfört med mellanöl.

Vin, som blivit mycket populärare under det senaste årtiondet, minskade med lite under en procentenhet i fjol, till 20,2 procent.

Konsumtionen av starksprit har minskat lite, medan finländarna i fjol drack mer cider och blanddrycker såsom long drink.