Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Omikronvågen lugnar ner sig – färre döda i förhållande till smittfall

Uppdaterad 19.05.2022 14:51.
En grupp sjukskötare står vid en patients säng på en coronaintensivavdelning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I och med att coronafallen ökat har också de coronarelaterade dödsfallen ökat, men boosterdoser skyddar fortfarande från allvarlig sjukdom också i de äldre åldersgrupperna.

I Finland konstaterades från början av året till sista april fler coronarelaterade dödsfall än tidigare i de äldre åldersgrupperna. Den ökande dödligheten beror i första hand på att mängden coronafall ökat.

Omikronvarianten spred sig i stor utsträckning bland befolkningen i början av året och har smittat också de äldre åldersgrupperna och andra sårbara. Boosterdoser skyddar ändå från allvarligare sjukdom och död.

På tisdag fick 587 patienter vård på sjukhus på grund av covid-19 – 19 av dem får intensivvård.

– Riktningen är bra, också dödligheten har minskat, säger Taneli Puumalainen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Mängden dödsfall oklar

Totala mängden dödsfall vet myndigheterna inte med säkerhet eftersom man inte längre testar alla coronafall i laboratorier – och de flesta smittfall blir därför obekräftade.

– Även om de coronarelaterade dödsfallen ökat vet vi ändå att de varit färre i förhållande till totala mängden smittfall bland de andra varianterna, säger THL:s överläkare Tuija Leino.

Även utan coronaviruset har det dött fler personer i Finland under vintermånaderna än under sommaren.

– En förklaring till varför det varit så många dödsfall under vintern bland de mest sårbara är att de under tidigare vintrar varit skyddade från också andra virus än corona, säger Leino.

Viktigt att riskgrupperna vaccinerar sig

Eftersom coronasmitta fortfarande kan leda till allvarlig sjukdom hos riskgrupper är det viktigt att de vaccinerar sig.

– Läkare på intensivvårdsavdelningar betonar att till exempel överviktiga är utsatta för allvarligare symptom, säger Puumalainen.

Nya omikronvarianter

HUS informerade i onsdags om att två fall av en undervariant av omikron med namnet BA.2.12.1 har hittats i Finland.

THL:s överläkare Otto Helve säger att man ännu inte vet mycket om den nya varianten, men att det inte finns några indikationer på att den skulle medföra allvarlig sjukdom.

Artikeln uppdateras.