Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också Helsingforsbörsen reagerade på att Wall Street dök i natt: "Om företagen börjar prissätta för recession så kan kursfallet bli upp till 20 procent"

Från 2022
Uppdaterad 19.05.2022 15:30.
En man sitter och tittar på dataskärmar inne i Wall Street-byggnaden.
Bildtext Många aktiekurser pekar nu neråt på Wall Street och också i Helsingfors. Bland annat problem i stora amerikanska butikskedjor bidrar.
Bild: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock

Också Helsingforsbörsen har reagerat negativt. Det här var förväntat efter att de amerikanska börserna dök under natten. Hög inflation leder till att konsumenterna tappar köpkraft.

Helsingforsbörsen visade hade ett negativt resultat på 2,5 procent under tidig eftermiddag.

På Helsingforsbörsen är det försäkringsbolaget Sampo, byggbolaget Lehto, mediekoncernen Sanoma och järnhandeln Puuilo som visat de sämsta siffrorna.

– Marknaden funderar nu på hur konsumenterna kommer att reagera när inflationen är hög och konsumenterna tappar köpkraft, kommenterar Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea. Resultatvarningarna duggar nu tätt och det har lett till att förväntningarna är sämre. Det här ledde till att den amerikanska börsen dök i går.

Också de asiatiska börserna har reagerat. Tokyobörsens Nikkeiindex öppnade på 1,9 procent. Också här var det konsument- och teknologisektorn som drog ner resultatet.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich
Bildtext Risk för recession. Marknaden funderar nu på hur konsumenterna kommer att reagera när inflationen är hög och konsumenterna tappar köpkraft, kommenterar Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea.
Bild: Jyrki Ojala

Lågpriskedjorna Walmart och Target visar svaga resultat

Gårdagen var alltså dyster på Wall Street i USA där indexen dök. Det allmänna S&P 500-indexet slutade på -4 procent och Nasdaq på -5.

Bakom den stora nedgången står framförallt detaljhandeln. Till exempel den stora lågpriskedjan Target visade upp ett dåligt resultat i sin delårsrapport – och värdet på kedjans aktier minskade med 25 procent.

Också konkurrenten Walmart, som är USA:s största arbetsgivare, visade upp ett dåligt resultat. Båda företagen skyllde i sina delårsrapporter på den höga inflationen.

USA:s flagga vajar i förgrunden, i bakgrunden aktiebörser på en elektronisk tavla. Börserna går neråt.
Bildtext En hel del rött på tavlorna i Wall Street – precis som på andra håll.
Bild: John Angelillo/UPI/Shutterstock

"Ännu högre inflation, ännu högre energipriser och höjda räntor kan leda till recession"

Aktiehandeln reagerar nu på den höga inflationen i USA och på den amerikanska centralbanken FED:s försök att få ner inflationstakten med räntehöjningar.

FED-chefen Jerome Powell har hotat med att FED inte tvekar att ta till nya räntehöjningar för att få inflationen under kontroll.

Det är många som är rädda just nu – och det är det som syns i börskurserna. Ett worst case-scenario är att vi kan vara på väg in i en recession – det vill säga att tillväxten avstannar, investeringarna minskar och arbetslösheten stiger.

– Vi får ännu högre inflation, vi får ännu högre energipriser och centralbankerna höjer räntorna för mycket, säger Jan von Gerich på Nordea. Ännu värre kan det bli om den kinesiska marknaden kollapsar, men recession är det värsta realistiska scenariot.

Hög inflation. FED-chefen Jerome Powell hotar med ytterligare räntehöjningar.
Bildtext Hög amerikansk infaltion. Centralbankschefen Jerome Powell hotar med ytterligare räntehöjningar och det får konsekvenser över hela världen.
Bild: Jonathan Ernst / EPA

"Om företagen prissätter för en recession så kan kursfallet bli upp till 20 procent"

Vad händer nu? Kommer börskurserna fortsätta att sjunka? Det vet ingen.

– Det beror på om gårdagens börsdykning enbart handlar om rädslor eller om företagen börjar prissätta för en recession. Om det bara handlar om rädslor är det största fallet redan bakom oss och vi kan se bottnen – men om företagen börjar prissätta utgående från en recession så kan kursfallet bli 10–20 procent.

Hur sannolika är sådana stora kursfall?

– De är inte är de mest sannolika, men riskerna har ökat, sammanfattar chefsanalytikern Jan von Gerich på Nordea.