Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: "Hon vill ha ett ultrakristet bröllop och jag är inte det minsta religiös – vad ska jag göra?"

Från 2022
Chockad kvinna i brudklänning och man i mörk kostym som nervöst sveper ett glas bubbel.
Bild: lightfield

Ni har funnit varandra! Ni vill leva lyckliga ihop i alla era dagar! Ni kanske till och med är överens om att ni vill gifta er och bilda familj. Men därefter går meningarna helt isär.

Då kan det gå som för signaturen Trubbel i Mumindalen som skrev till Relationspodden:

Bröllop! Kill me! Vi har så fruktansvärt olika syner på detta. Hon vill ha ultrakristet bröllop med oss, brudparet, i centrum. Jag vill helst smälta in i möblemanget eller ta hand om dukning och disk. Och jag har verkligen ingen koppling till religion och är orolig för att jag kommer att göra bort mig med dumma impulsskämt om det börjar svamlas om någon gud. Hjälp!

Trubbel i Mumindalen

Att leva ihop med någon som har en helt annan övetygelse än man själv behöver inte nödvändigtvis vara så dramatiskt. Den ena vill gå i kyrkan på söndag och den andra vill se på Formel 1. Den ena ber aftonbön medan den andra försöker lösa dagens Ordsnille. Inga underligheter.

Men under högtider och familjefester kan skillnaderna bli mera påtagliga.

För ateisten kan det kännas helskumt att fira jul i en familj där kyrkbesök och julevangelium är en självklarhet. Och lika konstigt är det för en kristen att fira påsk med någon som anser att påskharen är högtidens huvudperson. Jesus vem?

Lever du med någon som har en annan religion eller övertygelse än du själv?

Är detta någonting som vållat er problem, eller löper det hela friktionsfritt?

Hur har ni gjort just gällande ett eventuellt bröllop? Blev det en kompromiss som båda var nöjda med eller fogade den ena sig så vigseln blev till exempel helkristen eller helt borgerlig?

Ifall ni har barn, hur har ni resonerat kring dop, religionsundervisning i skolan etc?

Hur har det fungerat med era familjer? Har det varit svårt för dem att ta emot en svärson eller svärdotter som har en annan övertygelse?

Håller ni fast vid era ideologier (eller avsaknaden av sådana) eller har någondera ändrat sig sedan ni blev ett par?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Kärlek och ideologi - hurdana erfarenheter har du?

Formuläret för att delta har stängt.