Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Röda korset har samlat in rekordsumma för Ukraina – slår rekordet efter tsunamin 2004

Uppdaterad 19.05.2022 15:00.
Röda korset-anställda i ett fältsjukhus. En man i rullstol sitter bredvid dem.
Bildtext Röda korsets arbetare är klädda i röda uniformer och är därmed lätta att känna igen. Den här bilden är tagen i Lviv i västra Ukraina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finlands Röda kors har hittills samlat in över 29 miljoner euro i donationer för att hjälpa Ukraina, vilket är ett rekord. Tidigare rekordet var efter tsunamin 2004, då kom det in 26,6 miljoner euro.

Finlands Röda kors har hittills samlat in över 29 miljoner euro i donationer för att hjälpa Ukraina. Det är ett rekord.

Tidigare rekordet var efter tsunamin 2004, då kom det in 26,6 miljoner euro.

"Varmt tack till att som hittills deltagit"

De insamlade pengarna används nu för hälsovården, matförsörjningen och för att ge skydd åt människor på flykt i Ukraina och i närområdena. 7,9 miljoner euro har redan skickats iväg för de här ändamålen.

"Vårt stöd för Ukraina skulle inte ha varit möjligt utan donationer. Viljan att hjälpa har varit imponerande och vi vill varmt tacka alla som hittills deltagit, både de som donerat pengar och de frivilliga", säger direktör för medelanskaffning Sirpa Kolehmainen från Finlands Röda Kors i ett pressmeddelande.

En Röda korset-anställd lutar sig ner till barn och erbjuder dem mat.
Bildtext Röda korset hjälper också ukrainska flyktingar som flytt hemlandet. Den här bilden är tagen i Rumänien, alldeles vid gränsen till Ukraina.
Bild: BSIP SA / Alamy/All Over Press

Konflikten har orsakat ett enormt mänskligt lidande och hjälp kommer att behövas i många länder en lång tid framöver.

"Just nu stöder vi till exempel hälsovården i Ukraina och i närområdet samt bjuder på mat, vatten och skydd för dem som flytt sina hem. Hjälp behövs en lång tid framöver eftersom många utöver att de förlorat sina hem också förlorat sin livsnäring", säger chef för katastrofhjälpen Marko Korhonen.

Insamlingen fortsätter.

Två Röda korset-anställda lassar in lådor med donationer i en lastbil.
Bildtext Olika avdelningar vid Röda korset har skickat massvis av stödpaket till Ukraina – den här bilden är tagen i Aten, Grekland.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Kriget i Europa förvärrar matkrisen i Afrika

Kriget i Ukraina har ytterligare förvärrat livsmedelskrisen i östra Afrika eftersom området är mycket beroende av vete som hämtas från Ryssland och Ukraina. Dessutom kommer torkan i östra Afrika vara värre än på 40 år.

På grund av den förvärrade krisen förbereder Finlands Röda kors en karastroffond på 400 000 euro för att lindra på matbristen i Somalia. Bidraget är en del av ett större humanitärt projekt som stöds av EU.

Vad händer med våra donerade pengar? Vi besöker Röda Korsets jättecentral i Tammerfors - Spela upp på Arenan