Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanna Marin i italiensk tidning: "Nato har inte visat intresse att placera kärnvapen i Finland"

Uppdaterad 19.05.2022 14:13.
Sanna Marin i Rom.
Bild: Alessandro Serrano / AOP

Statsminister Sanna Marin säger till italienska Corriere della Sera att Nato inte visat intresse för att placera kärnvapen eller permanenta baser i Finland.

Statsminister Sanna Marin säger i en intervju för den italienska tidningen Corriere della Sera att Nato inte visat intresse för att placera kärnvapen i Finland.

Marin sade också i intervjun, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, att frågan om kärnvapen på finsk mark eller Natobaser i Finland inte ingår i de finländska förhandlingarna med Nato.

– Kärnvapen och permanenta Natobaser i Finland är inte ämnen i den aktuella debatten eller i förhandlingarna med Nato. Ingen prånglar kärnvapen eller Natobaser på Finland mot vår vilja. De här frågorna är inte på agendan, säger statsminister Marin i intervjun i Corriere della Sera.

Sanna Marin har under torsdagen uttalat sig på Twitter där hon antar att upplever att nyhetsbyrån Reuters och kanske också den italienska tidningen kan ha citerat henne fel.

– Jag har inte stängt dörren för framtida beslut gällande Nato-medlemskapet. Jag har beskrivit att Finland nu fokuserar på medlemskapsförhandlingarna, säger Marin på Twitter.

Statsminister Sanna Marin skriver också på Twitter att hon bett att Corriere della Sera ska dubbelkolla de uttalanden hon gett i intervjun och att tidningen ska korrigera citaten om de publicerat felaktiga uppgifter.

Statsministerns stab bekräftar för Svenska Yle att det var Reuters som i sin första nyhet om Marins uttalande gjorde den felaktiga tolkningen att Marin skulle ha sagt ett kategoriskt nej till Nato-kärnvapen och baser på finsk mark.

I Reuters korrigerade nyhet och i Corriere della Serras ursprungliga nyhet säger Marin att Nato inte nu krävt att Finland ska placera kärnstridsspetsar och baser i Finland samt att denna fråga inte finns på agendan.

Sanna Marin träffade under onsdagen Italiens premiärminister Mario Draghi under ett besök i Rom.

Artikeln uppdaterades 14.12 med Sanna Marins kommentar gällande om hon citerats rätt.

Artikeln uppdaterades 19.09 med uppgifter om statsmininsterns stabs kommentar till Svenska Yle.