Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetsgrupp ser över riksarkivets verksamhet i Vasa – Joakim Strand: "Väldigt goda chanser"

Från 2022
Soila Ojanen tutkii asiakirjoja Kansallisarkistossa.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Forsknings- och kulturminister Petri Honkonen (C) har tillsatt en arbetsgrupp för att se över riksarkivets framtid i Vasa. Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) ser goda möjligheter att bevara och till och med utveckla arkivet.

Det har funnits planer på att flytta omkring 11 000 hyllmeter material från verksamhetsstället i Vasa till Riksarkivets andra verksamhetsställen i landet år 2024.

Men nu har en inofficiell arbetsgrupp tillsats som redan den 21 juni ska ha kommit fram till olika scenarion gällande framtiden för Vasas verksamhetsställe.

- Verksamhetsstället i Vasa har stor betydelse för invånarna i området. Dokumenten innehåller lokal historia och lokalt kulturarv. Vi vill vända på varje sten för att hitta en vettig lösning, säger forsknings- och kulturminister Petri Honkonen (C) i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) kallar det en arbetsseger och en nystart för riksarkivet i Vasa.

- Chanserna för att riksarkivet får fortsätta i Vasa i sin helhet är väldigt goda, säger Strand.

I arbetsgruppen sitter till exempel Vasas stadsdirektör Tomas Häyry, landskapsdirektör Mats Brandt och Ole Norrback.

Joakim Strand ser riksarkivet som oerhört viktigt för Österbotten.

- Om någon kommer in i ditt bibliotek och säger att nu skickar vi en del till St. Michel, en del till Jyväskylä och en del till Uleåborg, så inte skulle du någonsin gå med på något sånt.

Strand säger att ambitionen är att inte bara hålla kvar hela arkivet, utan också utveckla det på något sätt. Kanske i samband med Vasa stads museisamlingar. Han ser gärna också högskolesamarbete och samarbete med stiftelser och fonder.

Diskussion om artikeln