Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Större rabiesrisk bland hundar på grund av kriget i Ukraina

Från 2022
Pepi-rescuekoira isäntänsä Akira Greuksen olalla
Bildtext Hudar som kommer till Finland från andra länder måste tas till veterinären inom tre dagar.
Bild: Noora Haapaniemi / Yle

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen för tillfället kräver för införsel av rescue-hundar från den inre marknaden.

I Ukraina är rabiesläget dåligt och hemlösa hundar bär ofta stor rabiesrisk.

Regionförvaltningsverket rekommenderar nu i ett pressmeddelande strängare villkor än vad lagen för tillfället kräver, för införsel av så kallade rescue-hundar från andra EU-länder.

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till grannländer som hör till EU.

Hundarna har kunnat id-märkas med mikrochip från respektive land, vilket gör det svårare att veta varifrån hunden ursprungligen kommer. När man inte vet ursprungslandet kan rabies spridas när hunden kommer in i ett annat land.

Strängare krav för hundar som kommer till Finland

Alla rescue-hundar som tas in till Finland måste vaccineras mot rabies redan i avreselandet. Men det här hjälper inte hundar som redan blivit smittade före vaccinationen.

Inkubationstiden för rabies kan vara så lång som sex månader. Dessutom kan rabies smitta redan innan hunden uppvisar symtom.

Rabies hos däggdjur som uppvisar symptom leder alltid till döden, också hos människor.

En kvinna i beige jacka och svart mössa håller två små bruna hundar i famnen. I bakgrunden syns föera människor och ett tält.
Bildtext Alla sällskapsdjur som tillsammans med sin ägare flyr kriget från Ukraina eller av tvingande skäl från Ryssland får komma in i Finland.
Bild: Alexander Ryumin/TASS/All Over P

Rabies förekommer inte i Finland och regionförvaltningsverket vill därför nu införa rekommendationer för strängare krav för hundar som kommer till Finland. Enligt regionförvaltningsverket skulle det vara bäst att tills vidare inte alls ta in rescue-hundar i landet.

Om man misstänker eller konstaterar rabies måste det här omedelbart meddelas till kommunens tjänsteveterinär.

Kan leda till onödigt lidande för både djur och människor

Alla sällskapsdjur som tillsammans med sin ägare flyr kriget från Ukraina eller av tvingande skäl från Ryssland, får komma in i Finland. Det här undantagslovet gäller endast egna husdjur och inte hittedjur.

Enligt regionförvaltningsverket är det hundar som hämtas av icke-organiserade aktörer och som det inte görs någon TRACES-anmälan om som löper störst risk att sprida rabies.

Regionförvaltningsverket önskar nu att organisationerna noga sätter sig in i frågan och följer rekommendationerna. Verket påminner om att en i grunden god tanke kan leda till onödigt lidande för både djur och människor.