Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås idrottsföreningar vädjar till staden om att inte splittra upp idrottstjänsterna – oroliga för hur stadens idrottsplatser sköts i framtiden

Uppdaterad 19.05.2022 20:58.
handbollsmatch
Bildtext Idrottsföreningarna i Borgå är oroliga för hur saker som skötsel och underhåll av stadens idrottslokaler ska skötas i fortsättningen. Bilden är från ett handbollsläger i Borgå sommaren 2020.
Bild: Milena Hackman / Yle

Idrottsföreningarna i Borgå är oroade över stadens preliminära planer på att ändra idrottstjänsternas organisationsmodell så att det som har med idrottsplatserna och -områdena att göra övergår från idrottstjänsterna till andra enheter.

36 idrottsföreningar skickade på torsdagen in en vädjan till Borgå stadsstyrelse och stadsfullmäktige. Enligt föreningarnas brev skulle till exempel skötsel, underhåll av idrottsplatserna och övervakning av användningstiderna fördelas på kommunaltekniken, fastighetstjänsterna, lokalitetsledningen och stadsutvecklingen om verksamheten omorganiseras som de befarar.

Det här är del av en större organisationsreform av stadens verksamhet, som behöver göras i och med att social- och hälsovården flyttar över till välfärdsområdet.

Ron Liljendal som är verksamhetsledare för Borgå Akilles handbollssektion samlade in föreningarnas underskrifter på ett dygn. Han säger att det gick snabbt eftersom alla oroar sig för samma sak.

En man i svart munkjacka står framför en dörren till en idrottshall.
Bildtext Ron Liljendal vid idrottshallen. Han tycker kontakten med idrottstjänsterna fungerar bra som det är nu.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Föreningarna tycker att kontakten med idrottstjänsterna fungerar väldigt bra just nu. De är oroliga för att servicen ska bli märkbart sämre om man går in för att splittra upp enheten.

– Den andra oron är förstås den att när det blir flera som sköter om det här så blir det mer byråkrati. Vi ser inte att det på något sätt kan bli billigare att sköta om saker ifall det finns flera som ska leda och uppgifter flyttas från en enhet som nu fungerat väl, säger Liljendal.

Han är själv aktiv inom kommunalpolitiken och sitter som suppleant i bildningsnämnden för SFP.

– När förändringsförslaget till organisationsreformen kom och blev offentligt började jag fundera på varför det står att den tekniska delen från idrottstjänsterna ska tas bort. Det är ju egentligen det som är en av de mest väsentliga sakerna för föreningar, att det sköts på ett bra sätt, säger Liljendal.

Folk städar på simstrand i regnigt väder.
Bildtext Till exempel underhållet av simstränderna kan flytta över från idrottstjänsterna till andra enheter. På bilden har Borgå västra rotaryklubb städtalko på simstranden i Sondby.
Bild: Milena Hackman / Yle

Han är i kontakt med idrottstjänsterna per e-post eller telefon flera gånger i veckan, oftast om saker som att byta träningstur. Om något i träningslokalen behöver fixas är det bara att ringa vaktmästaren.

– När man kontaktar dem ser de till att det sköts och ofta på kort varsel. Om vi har en match nästa dag och märker att något är på tok så behöver vi få det korrigerat samma dag eller genast nästa morgon. Vi är oroliga för hur det fungerar i fortsättningen om vi ska vara i kontakt med flera ställen, eller eventuellt ännu vara i kontakt med idrottstjänsterna men att dom ska beställa jobbet av någon annan, säger Liljendal.

Tanken om att samla in namn för en gemensam vädjan föddes bland idrottsföreningarna på ett möte med idrottstjänsterna där saken togs upp.

Inget är bestämt än

Processen kring stadens organisationsreform är ännu i början.

– Jag har varit på några tillfällen där jag lyssnat på förändringarna och där tas de här sakerna inte upp så mycket och inget är egentligen klart. Senast var jag på ett tillfälle som stadsdirektör Ujula höll och jag anser att vi inte fick tillräckligt med svar på de frågorna vi är oroliga för, hur servicen kan bli bättre. Svaret är att först måste organisationsförändringen ske och så får vi se hur det går att göra förbättringar efter det, säger Liljendal.

Han anser att det borde göras en ordentlig konsekvensutredning av hur förändringen skulle komma att påverka idrottstjänsterna. Idrottsföreningarna är också missnöjda med att staden inte hört dem trots att de är de största användarna av servicen.

– Som vi ser det finns det ingen orsak att behöva splittra upp idrottstjänsterna och hur de fungerar i dagens läge. Samarbetet med de andra enheterna kan vara större men jag tycker det kunde skötas på ett annat sätt, säger Liljendal.

Fotboll på gräs.
Bildtext Idrottsföreningarna behöver till exempel kontakta staden för att komma överens om ändrade träningsturer. Bilden är från Futuras träning i onsdags.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Orsaken till att föreningarna skickar in sin vädjan just nu med snabb tidtabell är att den politiska behandlingen av organisationsförändringen, och därmed också ändringen inom idrottstjänsterna, snart kommer i gång ordentligt.

– Nästa vecka börjar alla partier behandla saken och fundera på ändringsförslag till organisationsförändringen. Då vill vi föra fram att så gott som alla föreningar jag har diskuterat med har samma oro i saken, säger Liljendal.

Han säger att föreningar som ännu vill undertecka vädjan kan ta kontakt med honom.

Yle Östnyland har försökt nå staden för en kommentar. Idrottstjänsternas chef Per Högström meddelar att han inte kan uttala sig:

– Vi är förbjudna att kommentera.

Bildningsdirektör Sari Gustafsson säger att man kommit överens om att det är stadsdirektören som ger intervjuer. Det eftersom organisationsreformen gäller hela staden och idrottstjänsternas förändring är en del av helheten.

Enligt Gustafsson ska stadsdirektörens förslag till organisationsförändring publiceras nästa vecka. Det kommer inte att vara den slutliga versionen utan ska ännu gå igenom den politiska manglingen. Yle Östnyland har inte nått stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.