Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöreherden söker jobb som stiftsdekan för Borgå stift

En kvinna med prästskjorta och -krage har solglasögon uppe på huvudet medan hon lutar sig mot ett träd
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Fram till torsdag hade fem präster sökt tjänsten som stiftsdekan i Borgå stift. Mia Anderssén-Löf som är kyrkoherde i Pedersöre är en av dem. Hon ser att stiftsdekanen har en stor uppgift i att hjälpa prästerna hitta sin kärna i sitt utövande.

Idag, fredag går ansökningstiden ut för tjänsten som ny stiftsdekan för Borgå stift.

På torsdag hade fem personer meddelat att de söker tjänsten - och en av dom är bosatt och verksam i Österbotten, nämligen Pedersöre församlings kyrkoherde Mia Anderssén-Löf.

Hon sitter i dag som förtroendevald inom både Borgå stift och Finlands lutherska kyrka. Nu tycker hon att en tjänst för hela Borgå stift hägrar.

– Jag har sett det som ett naturligt led i att vara ansvarsbärande och i att ha det förhållningssättet till mitt ämbete och till min kyrka, att jag vill tjäna där jag bäst behövs.

Uppgift guida prästerna rätt

Magnus Riska som haft dekantjänsten har varit tjänstledig, och sedan ett par år ersatts av Robert Lemberg. Stiftsdekanen i Borgå stift sitter med i Domkapitlet och jobbar i nära samråd med biskopen. Därtill har dekanen en stor roll i fortbildningen av stiftets präster. Där ser också Mia Anderssén-Löf att det finns en stor styrka i att ha ett brett nätverk till stiftets församlingar, eftersom en stor del av jobbet handlar om den strategiska ledningen av stiftet.

Pedersöre är en församling med fötterna på jorden och huvudet i himlen

― Mia Anderssén-Löf

För nio månader sedan bytte Anderssén-Löf arbetsplats, då hon lämnade kyrkoherdesjobbet i Nykarleby för samma roll i Pedersöre. Hon har mycket gott att säga om sin nuvarande församling.

– Det är en församling med fötterna på marken och huvudet i himlen. Församlingen har sökt sina former efter fusionen av de tre tidigare församlingarna. Sedan pandemin slog till har vi först nu kommit igång med det verkliga församlingsarbetet, så det är en process som vi kommit bra igång med, säger hon och ger en eloge till både förtroendevalda och medarbetare som hon beskriver som enormt drivna.

Ifall hon blir vald till stiftsdekan förestår en flytt till Borgå, där hon tidigare tjänstgjort som präst. Men blir hon vald till dekan, leder det också till ommöblering, inte bara i Pedersöre församling utan även på de poster hon sitter i som förtroendevald präst idag.

Svårt sia om framtiden

Anderssén-Löf har också förekommit i spekulationer om en framtid som biskop för Borgå stift. Det är ändå något hon är förtegen om i detta skede.

– Jag har inte tänkt så långt. Jag vill tjäna där det bäst behövs. Hur det ser ut om fem, tio eller 15 år, får vara den dagens fråga. Jag har svårt att se var Borgå stift kommer att vara i det skedet och vem man avser att ge det förtroendet.

Ansökningstiden för posten går ut idag fredag och hade på torsdag eftermiddag sökts av sammanlagt fem personer. De andra fyra är Tomas Ray, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio och Monica Heikel-Nyberg. Domkapitlet väljer sin nya dekan den 16 juni.

Diskussion om artikeln