Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Röklukt i danska omklädningsrummet skapade misstankar – centraldammsugare fattade eld i Helsingfors ishall och sköt upp VM-match med nästan två timmar

Från 2022
Uppdaterad 19.05.2022 22:14.
Danska spelare utomhus efter brandalarm.
Bildtext Spelarna fick vänta länge utanför hallen.
Bild: Lehtikuva

VM-matchen mellan Danmark och Tyskland skulle börja klockan 16.20 – men nedsläppet blev av först klockan 18. Detta efter att ett brandalarm tömt Helsingfors ishall för en lång stund.

VM:s mest oväntade scener hittills?

Att se danska och tyska NHL-stjärnor sitta på en parkeringsplats utanför Helsingfors ishall var nog inte vad publiken väntade sig inför fredagens tidiga gruppspelsmatch i huvudstaden. Precis innan uppvärmningen började brandalarmet tjuta och hela hallen fick utrymmas.

– Vi kunde känna röklukt i omklädningsrummet och strax senare uppmanades vi att lämna byggnaden. Spelarna fick vänta utanför hallen med utrustningen på sig, rapporterade Danmarks lagledare Claus Fonnesbech för nyhetsbyrån Ritzau.

Tyska spelare utanför ishallen under brandalarm.
Bildtext Spelarna fick vänta i solen – de flesta med full utrustning.
Bild: IMAGO/ActionPictures/ All Over Press

Flera brandbilar anlände till platsen och branden släcktes. Inga olyckor skedde och matchen kunde börja klockan 18.

Bland åskådarna utanför hallen rådde ovisshet. Yle Sportens Chriso Vuojärvi skrev på Twitter att arrangören inte alls kom med någon info om vad som var på gång.

Orsaken: En dammsugare

När alarmet gick var arenan rätt tom på folk. Polisen utreder nu händelsen.

– Det som är klart är att det handlade om en elapparat som började brinna. Branden hann inte bli stor, tack vare att räddningsverket snabbt var på plats, kommenterar brandmästare Joonatan Suosalo för STT.

Turneringens chef för hållbarhet, kommunikation och marknadsföring, Suvi Aherto, hade mer detaljer att komma med för nyhetsbyrån. Branden orsakades av en centraldammsugare.

– Det var inte mycket folk som hunnit komma in, och de evakuerades. Varken publik, spelare eller personal försattes i fara, meddelar Aherto.

Ett mål i matchen

Den kraftigt framskjutna matchen blev en målfattig historia.

Bataljen var viktig för båda lagen med tanke på kvartsfinalspelet. Enda målet kom drygt halvvägs, då Toni Söderholms Tyskland fick spela powerplay och Marc Michaelis noterades som målskytt.

– Nu känns det som att man sett allt. Det var ganska tufft att hålla sig mentalt redo, sa tyska målvakten Philipp Grubauer till Ilta-Sanomat efter att ha hållit nollan.

Nicolai Meyer ligger på isen.
Bildtext Danmarks Nicolai Meyer låg orörlig på isen efter en hård tackling. Situationen ledde inte till någon utvisning, samtidigt som dansken inte kunde spela vidare.
Bild: Lehtikuva

VM i ishockey

Grupp A:

Tyskland–Danmark 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
Kanada–Kazakstan 21.30

Grupp B:

Storbritannien–USA 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)
Tjeckien–Lettland 20.20

Diskussion om artikeln