Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Niinistö om Turkiets motstånd till Finland och Sveriges Natomedlemskap: “Nu måste vi reda ut var skon klämmer”

USA:s president Joe Biden och Finlands president Sauli Niinistö skakar hand.
Bildtext Presidenterna Joe Biden och Sauli Niinistö skakar hand.
Bild: Jose Luis Magana / Lehtikuva

Turkiets krav kommenterades av president Niinistö när han höll presskonferens i Washington efter torsdagens möte med Joe Biden och Magdalena Andersson i Vita huset.

– Nu gäller det att noggrant gå igenom vad det är som Turkiet vill och sedan ge tydliga svar, sade Niinistö.

Niinistö sa sig sakna en klar uppfattning om vad det är som Turkiet kräver för att landet ska ge grönt ljust för Finlands och Sveriges inträde i alliansen.

– Jag har sett allt mellan tio krav och betydligt färre krav, sa Niinistö som tidigare under dagen nämnde att Finland är redo för en öppen och konstruktiv dialog med Turkiet gällande eventuella smärtpunkter.

Enligt Niinistö är det inte omöjligt att Natoprocessen fördröjs om dragkampen med Turkiet drar ut på tiden. Presidenten förutspådde också att ett möte med Turkiet “på hög nivå” kan bli aktuellt.

På frågan om vilka sätt USA kan tänkas ha att övertala Turkiet, svarade Niinistö att “USA visat oss största möjliga stöd” men att Turkiets fråga är riktad till Finland och Sverige.

Niinistö: “Övertygande och brett stöd från USA”

Niinistö träffade också amerikanska beslutsfattare under torsdagen, bland dem representanthusets talman, Nancy Pelosi, senatorerna Mitch McConnell och Chuck Schumer och kongressledarna Steny Hoyer och Kevin McCarthy.

Diskussionerna gällde Finlands och Sveriges väg in i Nato. Stödet beskrev Niinistö som “övertygande och brett”.

– Stämningen var den att ansökningsförfarandet och ratificeringen i senaten ska påskyndas så gott det går.

Det som enligt Niinistö fick beröm bland kongressmedlemmarna var Finlands militära förmåga och det faktum att både Finland och Sverige är stabila demokratier.

Zelenskyj önskade Finland och Sverige framgång

Niinistö kommenterade också kriget i Ukraina, där han nämnde sitt samtal med Vladimir Putin förra veckan.

– Tyvärr finns det inte mycket hopp om att uppnå fred, sa Niinistö om den närmaste tidens utsikter.

Enligt presidenten har Finlands och Sveriges Natomedlemskap ett starkt stöd från Ukraina och landets president Volodymyr Zelenskyj, påminde Niinistö.

– Zelenskyj konstaterade förra veckan att han är glad över att Sverige och Finland går med i Nato, det är hans och Ukrainas ståndpunkt.