Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Momsmiss ledde till huvudbry för restauranger med coronastöd, president Niinistö talade om Turkiet i Washington – och tre andra nyheter den här morgonen

President Sauli Niinistö talar under en presskonferens i Finlands ambassad i staden Washington.
Bildtext President Sauli Niinistö i Washington.
Bild: Lehtikuva

God morgon! Här får du läsning i form av fredagsmorgonens viktigaste nyheter.

Bespisningsrestaurang gick back på grund av coronabyråkratisk momsmiss

Coronapandemin var kämpig för bland annat restaurangerna, som tvingades stänga dörrarna. Då beskedet att restaurangföretagare skulle få stöd för den tid de tvingades hålla stängt kom var Dennis Miiros, som driver en restaurang i Noux i Esbo, en av dem som ansökte.

Men stödet gällde enbart restaurangens mat- och alkoholförsäljning, medan den största försäljningen, det vill säga elevbespisningen, föll bort totalt.

Dennis Miiros har restaurang Villa Solvalla i Noux, Esbo
Bildtext Dennis Miiros restaurang serverar främst frukost och lunch för eleverna vid Solvalla idrottsinstitut. Men elevbespisningen fick inte stöd under coronapandemin.
Bild: Axel Rappe / Yle

Det ledde till att Dennis Miiros blev tvungen att permittera sin personal och sälja en av firmans bilar.

Miiros besvärade sig angående stödbetalning till NTM centralens utvecklings- och förvaltningscenter, men fick avslag. Hur det gick sen kan du läsa här.

Niinistö: Vi måste gå igenom vad Turkiet vill och sedan ge svar

President Sauli Niinistö kommenterade Turkiets villkor för finländska och svenska Natomedlemskap på torsdag kväll finsk tid, efter sitt möte i Washington med USA:s president Joe Biden och Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Niinistö sa sig sakna en klar uppfattning om vad det är som Turkiet kräver för att landet ska ge grönt ljust för Finlands och Sveriges inträde i alliansen.

Sauli Niinistö talar i mikrofon. Joe Biden och Magdalena Andersson står bredvid.
Bildtext President Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson träffade USA:s president Joe Biden i Washington.
Bild: Mandel Ngan / AFP

– Jag har sett allt mellan tio krav och betydligt färre krav, sa Niinistö som tidigare under dagen nämnt att Finland är redo för en öppen och konstruktiv dialog med Turkiet.

Presidenten förutspådde också att ett möte med Turkiet “på hög nivå” kan bli aktuellt.

Ukrainas rättssystem på prov då första krigsförbrytaren åtalas

Den här veckan inleddes den första rättegången i Ukraina mot en rysk soldat, åtalad för krigsbrott.

Frågan är ändå om processen kan gå rättvist till mitt under brinnande krig.

Immi Tallgren, docent i internationell rätt vid Helsingfors universitet, säger att det ligger i Ukrainas intresse att visa upp en så saklig rättegång som möjligt, med tanke på landets ambitioner att gå med i EU.

Han konstaterar ändå att rättegångar i Ryssland också kan bli aktuella, men det finns en risk för att de bara blir ytterligare ett slagträ.

– Här kan det komma en motreaktion. De ukrainska soldater som är i ryska händer kan anklagas för påhittade eller riktiga krigsbrott och bli något slags syndabockar på grund av den här politiken, säger Immi Tallgren.

En bild från rättssalen i Kiev. I förgrunden en advokat, till höger två domare, till vänster Vadim Sjisjimarin i en glasbur.
Bildtext Den ryske soldaten Vadim Sjisjimarins rättegång har åtminstone hittills gått rätt till, säger docent Immi Tallgren.
Bild: Tanya Gordienko / EPA

Stor brist på sommarjobbare i många branscher

I år är behovet på sommarjobbare rekordstort. Bara under perioden november-april publicerades 34 000 arbetsannonser på nättjänsten Duunitori.

Dessutom finns det i år en rekordmängd sista minuten-sommarjobbsplatser, bland annat i restaurang- och turismbranschen och inom vården.

En glassförsäljare lagar en glassboll.
Bildtext Glassförsäljare är ett klassiskt sommarjobb. I år finns det ett stort behov av sommarjobbare bland annat i restaurangbranschen.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Riika Leppinen jobbar som vägledare på och ungdomsinformatör på Luckan Unginfo, och får där besvara ungas frågor om sommarjobb. Under coronapandemin var det svårt att få sommarjobb, vilket hon hoppas arbetsgivarna tar i betraktande.

– Arbetsgivarna borde fundera kring att många som söker sommarjobb är utan till exempel arbetserfarenhet, eftersom det inte har funnits samma möjligheter att få ett sommarjobb de här två tidigare åren, säger Leppinen.

Världens kaxigaste underdog nu på film

Om du är en vän av både film och fotboll är den här fredagen rena rama julafton för dig.

Filmen Jag är Zlatan, som handlar om den svenska superstjärnan Zlatan Ibrahimovićs väg från förorten i Malmö till Champions League, har nämligen premiär i dag.

Ett idolporträtt, skriver vår filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad, och hyllar skådespelarna Dominic Andersson Bajraktati och Granit Rushiti.

En glad och segerviss fotbollsspelare slår ut med armarna i en segergest.
Bildtext Granit Rushiti gör rollen som den äldre Zlatan Ibrahimović i filmen om fotbollsstjärnans liv.
Bild: Mark de Blok

Vädret

Största delen av landet får soligt uppehållsväder i dag.

I landets södra och mellersta delar är det klart eller halvklart och uppehåll, i sydväst blir det molnigare och i skärgården lokalt regn.

Också landets norra del får klart eller halvklart uppehållsväder. I Lappland ökar molnigheten på dagen och möjligen några regnskurar.

Dagens högsta temperatur är 11-17 grader i landets södra och mellersta delar och 5-15 grader i norr.