Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland stängde gaskranarna till Finland på lördagsmorgonen – Gasum: "Syns inte i vardagen genast"

Uppdaterad 21.05.2022 07:57.
Gasstation i Räikkölä i Imatra den 12 maj 2022.
Bildtext Största delen av den ryska gasen kommer till Finland via Imatra. Bilden är från Gasums gasstation i Räikkölä i Imatra och tagen den 12 maj 2022.
Bild: Lehtikuva

Ryssland stoppade som väntat gasleveranserna till Finland på lördagsmorgonen klockan 7. Enligt Gasum är sommarsäsongen tryggad, men vintern kan bli utmanande.

– Vår bedömning är samma som tidigare, det vill säga risken finns för att importen av rysk naturgas stoppas sent i kväll eller i morgon, sa Olga Väisänen, chef för kommunikation och företagsansvar vid energibolaget Gasum, i Yles morgonprogram i dag.

På eftermiddagen kom beskedet att de ryska gaskranarna stängs av på lördagsmorgonen.

Bakgrunden till att Ryssland slutar exportera naturgas ligger i kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland.

Från och med den första april har Ryssland krävt att all betalning för deras energiexport, där naturgas ingår, ska ske i rubel, vilket många västländer inte vill gå med på. Tidigare har euro eller dollar varit vanligare betalningsvaluta.

"Vintersäsongen blir utmanande"

Enligt Väisänen har Gasum redan en längre tid förberett sig för att gasimporten stängs av.

– Under sommarsäsongen kan vi leverera gas för våra kunder via Balticconnector-gasröret. Vintersäsongen blir mer utmanande för hela den finländska gasmarknaden för då räcker inte Balticconnector-rörets överföringskapacitet för hela behovet.

Balticconnector är en naturgasledning under Finska viken mellan Ingå i Finland och Paldiski i Estland. Röret förbinder naturgasnäten i Finland och Estland och är kopplat till Inčukalns underjordiska naturgasdepå i Lettland. Finland har fått gas via röret sedan år 2020.

Naturgasens roll som energikälla ganska liten i Finland

Naturgasens roll som energikälla är ändå inte så stor i Finland.

År 2020 var naturgasens andel av den totala energiförbrukningen 6 procent. Men nästan all gas importeras från Ryssland, ifjol var den ryska naturgasimportens andel var 92 procent.

– Gasstoppet påverkar inte en vanlig människas vardag i morgon. Men om det blir störningar i gasleveranserna som till exempel påverkar industrin, så kommer det i slutändan också att synas i vanliga människors vardag. Priserna kan också stiga, säger Väisänen.

Professor Peter Lund vid Aalto-universitetet sa i april att de första som drabbas vid ett stopp av rysk naturgas i Finland är mindre företag och industrier, i synnerhet kemiindustrin, som använder mycket gas.

– Våra kunder har ändå förberett sig väl. De totala konsekvenserna kommer man att se först senare, säger Väisänen.

Finlands och Estlands regeringar förhandlar just nu om att hyra en flytande LNG-terminal för att fylla glappet som stoppet av den ryska gasexporten lämnar på marknaden. LNG är flytande naturgas.

Livsmedelsindustrin: Maten tar inte slut

Enligt Livsmedelsindustrin är naturgasen är viktig för matförsörjningen. En rad företag investerar nu i alternativa energiformer, men det kan dröja flera månader att ersätta gasen. Det finns ändå ingen risk för att maten skulle ta slut, skriver Livsmedelsindustriförbundet i ett pressmeddelande.

"Livsmedelsindustrin är utspridd över hela Finland och det är inte närapå alla företag som är beroende av naturgas. Naturgas används främst i södra Finland längs gasledningarna. Det handlar uppskattningsvis om en fjärdedel av branschens omsättning, bland annat bagerier, rosterier och produktion av färdigmat", säger förbundets direktör Heli Tammivuori i pressmeddelandet.

Regeringen har bestämt att man försöker garantera gasleveranserna för livsmedelsproducenter som anses vara kritiska med tanke på försörjningsberedskapen.

VATT: Rysk gas går att ersätta – ingen oro för försörjningsberedskapen

Statens ekonomiska forskningscentral VATT bedömer att de ryska gasleveranserna går att ersätta inom industrin. Centralens forskare Marita Laukkanen och specialforskare Kimmo Ollikka bedömer att naturgasens betydelse för exporten är liten.

"Det här plötsliga leveransstoppet kräver att industrin övergår till alternativa energikällor och anpassar sig också på andra sätt. Naturgasen används ändå relativt lite inom de stora exportbranscherna."

Enligt Laukkanen och Ollikka finns det inte heller fog för att matförsörjningen skulle hotas om naturgasleveranserna upphör.

"Inom livsmedelsindustrin står naturgasen endast för 4,6 procent av energibehovet. Också om det inte skulle gå att ersätta naturgas med någon som helst annan energiform så är oron om försörjningsberedskapen i den offentliga debatten inte realistisk. Förstås så kan vissa produktionsanläggningar ha svårt att ersätta gasen på kort sikt", skriver de två forskarna.

Artikeln uppdaterades 20.5.2022 kl 13.35 med uppgiften om att Ryssland avslutar gasexporten till Finland lördagen den 21 maj klockan 7.

Artikeln uppdaterades 20.5.2022 kl 16.02 med försäkran från Livsmedelsindustriförbundet att matförsörjningen är säkrad.

Artikeln uppdaterades 20.5.2022 kl 16.17 med VATT:s bedömning om att naturgasen går att ersätta.

Artikeln uppdaterades 21.5.2022 kl 07.52 med att gasen stängts av.