Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Frågan inte om Lejonen vinner, frågan är med hur mycket

Två hockeyspelare i kamp om pucken.
Bildtext Ben Lake och Toni Rajala i närkamp i den senaste VM-matchen mellan Storbritannien och Finland, som Lejonen vann med 5–0.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland har förlorat 1 av sina 30 senaste VM- och OS-matcher efter ordinarie tid. Storbritannien har tagit tre poäng i 1 av sina 24 senaste. Ingen tvekan vem som vinner eftermiddagens match i Tammerfors.

Storbritannien–Finland

Tammerforsarenan, klockan 16.20
Yle Sportens liveuppföljning från matchen öppnar klockan 16.00

Finlands läge: Truppen äntligen komplett

Nu börjar finslipningen på allvar, nu handlar det om att fixa detaljerna som det är meningen ska ge en historisk VM-medalj på hemmais. Lärdomarna har dragits efter den knappa förlusten mot Sverige och tränarteamet har stakat ut sin väg till avslutningen på söndag nästa vecka.

Jukka Jalonen vet nu exakt vilket manskap han har att tillgå under resten av VM. Backarna Miro Heiskanen och Esa Lindell har anslutit, och för första gången spelar Lejonen med den uppställning som Jalonen tror stenhårt på, med åtta backar och fyra jämna femmor.

Ett bra läge att ta sig an Storbritannien och Österrike, två matcher som i ärlighetens namn mest är lämpliga träningspass, finns väl ingen som tror att Lejonen tappar några poäng här. Och i så fall tror ni fel.

Storbritanniens läge: Start slut på det roliga

Britternas sejour i A-VM har blivit oväntat lång. Laget var på väg ur redan i comebacken 2019 men klarade sig kvar efter en osannolik vändning i sista gruppspelsmatchen mot Frankrike. 0–3 blev 4–3 efter förlängning och fransmännen åkte i stället.

2020 ställdes VM in och 2021 ströks nedflyttning på grund av pandemin. Då passade Storbritannien ändå på att undvika jumboplatsen genom att slå Belarus med 4–3.

Men den brittiska tiden i A-VM har inte lett till att laget blivit starkare, snarare tvärtom. Målvakten Ben Bowns spelar i Dukla Trencin som håller till i botten av den slovakiska ligan, och truppen innehåller också spelare från klubblag i Norge och Rumänien (!) men annars är det den egna brittiska ligan som gäller. Det är ett kallt faktum att ingen av spelarna i det brittiska laget skulle platsa i den finska ligan, knappt ens i Mestis.

Känslan är ofrånkomligen att Storbritanniens tid i A-VM är på väg att ta slut. 1–5 mot Tjeckien, 0–6 mot Sverige och 0–3 mot USA är inga fula siffror, och laget knep rentav en pinne mot Norge. Men så som det sett ut hittills i Tammerfors är det osannolikt att britterna skulle slå Lettland eller Österrike och få vara med också 2023.

Det är hur som helst redan i de matcherna som britternas fokus finns, att möta Finland blir mest en kul upplevelse.

Håll koll på: Hur används Miro Heiskanen?

En av hockeyvärldens mest talangfulla backar gör VM-entré då Miro Heiskanen hoppar in i turneringen. En spelare som med fördel kunde spela enormt stora minuter och användas i många olika roller.

Men i Jalonens landslag blir det som en av åtta backar, men en bonusuppgift som en av två försvarare i Finlands andra powerplayfemma. Är det tillräckligt för en spelare av Heiskanen kaliber? Är det fiffigt att ta över en sådan profil och sen inte låta honom spela 25 minuter utan bara 17?

Miro Heiskanen i den finländska landslagströjan.
Bildtext Miro Heiskanen är tillbaka i landslaget.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hur Heiskanen ser ut att trivas blir intressant att se. Och hur blir första intrycket, går han in och glänser direkt från första bytet som Mikael Granlund för en knapp vecka sedan?

Tidigare möten: 5-0 på väg mot guldet

Finland och Storbritannien har bara mötts i VM en gång i modern tid, i Slovakien för tre år sedan. Förutsättningarna var väldigt likadana som i dag. Också då spelades matchen halvvägs in i turneringen, på fredag. Också då hade Finland startat bra med 10 poäng av 12 möjliga och mötte ett brittiskt lag utan seger.

Den gången i Kosice vann Lejonen med 5–0 efter att ha haft ett övertag i skottstatistiken med 49-12.

Jussi Olkinuora stod i mål då också, och tre av den matchens målskyttar spelar VM också i år: Toni Rajala, Atte Ohtamaa och Mikko Lehtonen. Lejonens övriga målgörare den 17 maj 2019 var Joel Kiviranta och Kristian Kuusela.

På tiden innan Finland hade fått sin första ishall möttes länderna två gånger i VM, med brittiska segrar som följd. Både 1951 och 1962 åkte Lejonen på stryk mot Storbritannien och alla tiders VM-statistik kan alltså utjämnas i kväll.

Finlands femmor: Ville Pokka och Jere Innala petade

I:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

II:

25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
41 Miro Heiskanen – 50 Mikael Seppälä

III:

82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen

IV:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa

Målvakt: 45 Jussi Olkinuora (35 Frans Tuohimaa)

Tipset: Siffrorna kan rymma iväg

Britterna har varit rätt bra på att hålla förlustsiffrorna nere hittills (delvis med hjälp av motståndarna, Sverige gjorde 5–0 i första perioden och var sedan vänliga nog att sluta spela) och en finländsk seger med 3–5 måls marginal är rimlig.

Samtidigt bjöd Storbritannien på en kämpainsats mot USA i går och är garanterat slitet och tröttkört. Och Lejonen är inspirerade av hemmapubliken och uppretade av förlusten senast.

Den kan göra att siffrorna rymmer i väg lite mer än vanligt den här gången, kan gott sluta med 8 eller 9 måls marginal. Men vi kör på säkra sidan och säger 4–0 till Finland, lika bra att hålla igen och vinna med stil som att dra till med ett onödigt stort målkalas.