Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I vår får skolorna ordna vårfest hur de vill – i Lappfjärds skola vill eleverna fortsätta fira utomhus

Från 2022
Uppdaterad 30.05.2022 09:46.
Elever på skolavslutning.
Bildtext I vår får skolorna fira vårfest som de vill, utan coronarestriktioner.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Den 4 juni är det dags för skolornas vårfester. Och efter två år av coronabegränsningar får nu skolorna ordna precis sådana vårfester de vill.

I Korsholms högstadium betyder det vårfest i Botniahallen med alla elever och alla niors vårdnadshavare, precis som förr i världen.

– Vi tycker det är speciellt kul i år att vi får bjuda in de här föräldrarna som under flera år inte alls har haft möjlighet att delta i någonting. Nu kommer grande finale, säger Korsholms högstadiums rektor Pia Blomqvist.

Korsholms högstadium firar traditionsenligt vårfest i Botniahallen. Skolan har nästan 600 elever och därför ryms inte mer än niornas vårdnadshavare, ens i Botniahallen.

Nya traditioner

I Lappfjärds skola ser vårfesten inte riktigt ut som den gjorde före cornapandemin. Rektor Marina Grindgärds, berättar att eleverna ville att man skulle fortsätta ordna vårfesten utomhus.

– Vi kommer att kunna bjuda in föräldrarna till avslutningsfesten. Vi kommer att ha avslutningen ute på skolgården. Vi kommer att sjunga, det blir avslutningstal, betygsutdelning, rosor och stipendier. Allt det där som hör till våravslutningen, säger Grindgärds.

Dessutom kommer föräldrarna att bjudas på kaffe med dopp och eleverna ska få glass.

– I Sundom skola kommer vi att fira traditionellt. Vi kommer att ha skolavslutning i festsalen med alla elever närvarande, personalen och föräldrarna till våra sexor kommer att bjudas in, säger Sundom skolas rektor Annika Snickars.

Några flickor sitter i altargången i en kyrka. Uppe vid altaret står uppklädda skolelever.
Bild: Mostphotos

Alla ryms inte

I Sundom har man förut bjudit in också ettornas vårdnadshavare, men i år ryms de inte längre. De senaste två åren har hela skolan inte alls samlats för vårfest.

– De senaste två åren har eleverna varit i sina klassrum med klassläraren och vi ha streamat via Teams så att eleverna har kunnat se varandras program och jag har hållit tal via Teams, säger Snickars.

De senaste två åren har Korsholms högstadiums elever firat vårfest i klassen och bara sett när niorna får sina avgångsbetyg via en direktsändning

– Vi har varit både ute på gården och i gympasalen, så att en klass i taget har kommit och kvitterat ut sina avgångsbetyg, säger Blomqvist.

I Lappfjärds skola ser både elever och personal fram emot en vanlig skolavslutning

– För de yngre eleverna är det här något fantastiskt, att få ha en normal skolavslutning. De äldre har ju kanske hunnit uppleva en avslutning med föräldrar och program tidigare. Det är spännande och roligt att vi förhoppningsvis får återgå till normala rutiner, säger Grindgärds.

Festligare än i klassrummet

Också i Borgaregatans skola i Vasa har de senaste vårfesterna firats i klassrummen, men i vår firar åttorna och niorna i festsalen tillsammans med en del av niornas vårdnadshavare. Sjuorna får se avslutningen i sina klassrum eftersom de inte ryms i festsalen.

- Det känns spännande att få gå ut nian, säger Filip Österblad.

Österblad säger att han egentligen ser mer framemot sommarlovet än själva vårfesten.

- Det blir kul att få sluta nian och få fara vidare, säger Li Kastrén.

Alexandra Wik, Filip Österblad och Li Kastrén går ut nian vid Borgaregatans skola i vår.
Bildtext Niondeklassisterna Filip, Alexandra Wik och Li Kastrén ser framemot vårfesten och sommarlovet.
Bild: Anna Ruda / Yle

På vårfesten får en förälder till varje niondeklassare komma och eleverna tror att vårfesten kommer att kännas festligare än vad det har varit att fira vårfest i klassrummet.

- Ja, det blir nog roligare än att bara få betyget och fara hem, säger Kastrén.

- Det har ju varit lite tråkigt. Vi har ju bara suttit i klassen och fått betyget, ätit glass och farit hem. Så det ska nog bli roligare nu, säger Alexandra Wik.

- Det känns inte riktigt festligt. Det är ganska tråkigt att sitta i klassen och se på då niorna får sina betyg, säger Österblad.

Diskussion om artikeln