Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det är viktigt att se helheten" – Borgås stadsdirektör lovar att idrottsföreningar och andra ska höras nu när stadens organisation stöps om

Från 2022
En man i kostym.
Bildtext Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula berättar att det är de stora riktlinjerna för organisationen som nu ligger på bordet. Arkivbild.
Bild: Matti Myller / Yle

Stadsdirektören Jukka-Pekka Ujula svarar nu på idrottsföreningarnas vädjan gällande Borgås organisationsreform. Föreningarna befarar sämre service och mera byråkrati när idrottstjänsterna läggs om.

Nästan 40 idrottsföreningar har skrivit under en vädjan om att idrottstjänsterna inte ska spjälkas upp på flera enheter när Borgå stads organisation läggs om.

I dagsläget får föreningarna service från en och samma enhet och de är rädda för att förändringen leder till ett sämre, mera byråkratiskt, system.

Orsaken till att stadens organisation reformeras är vårdreformen, som leder till att nästan hälften av stadens nuvarande organisation flyttas över till Östra Nylands välfärdsområde år 2023.

Vem som sköter vilka idrottsplaner är inte detaljfrågan som vi diskuterar just nu

Jukka-Pekka Ujula

När man gör en så stor organisationsreform är det självklart att det finns oro, både inom stadens enheter och bland föreningar och invånare, säger Borgås stadsdirektör Jukka Pekka Ujula.

Det är han som står bakom förslaget till organisationsförändring som ska behandlas av stadsfullmäktige i juni.

Ujula betonar att den kommande behandlingen i fullmäktige gäller den stora helheten, inte detaljer.

– Reformen gäller inte bara idrotten, kulturen eller undervisningen. Den gäller hela Borgå stads organisation och därför är det viktigt att se helheten först, påpekar han.

Detaljfrågor manglas i höst

När den stora helheten har godkänts går planeringen in i nästa fas. Ujula uppskattar att beslutsfattarna i höst behandlar detaljfrågor gällande organisationsmodellen.

– Vem som sköter vilka idrottsplaner är inte detaljfrågan som vi diskuterar just nu. Det är nästa steg.

Ser du det som nödvändigt att splittra på idrottstjänsterna så att allt inte längre tillhör en enhet?

– Det var en strategisk och praktisk målsättning här. Det finns starka tekniska frågor som är väldigt viktiga att ta hänsyn till. Praxisen har kanske kommit från Borgå landskommuns tid och vi måste se över den här delen av organisationen, precis som alla andra bitar, svarar Ujula.

Unga vid idrottsplats.
Bildtext Vem som sköter vilken idrottsplan i Borgå är en detaljfråga som beslutsfattarna får ta ställning till senare. Arkivbild från Vårberga.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Idrottsföreningarna som undertecknat brevet till staden och beslutsfattarna påpekar att de inte blivit hörda av staden, trots att det är kutym enligt kommunallagen.

Ujula lovar att staden ska höra alla som är intresserade av organisationsreformen och som har något att säga.

Idrottsföreningarna upplever att kontakten med staden fungerar jättebra just nu. Varför ska man fixa något som inte är sönder undrar de. Vad vill du säga till dem?

– De har sina utgångspunkter, det finns många andra som är involverade inom Borgå stads hela organisation. Vi betjänar många andra kunder också.

Jukka-Pekka Ujula uppger att ingen idrottsförening har ringt honom sedan den gemensamma vädjan skickades ut i torsdags (19.5).

På Borgå stads webbplats kan du läsa ett utkast till organisationsreform.

Diskussion om artikeln