Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Erdoğan kommer att tala med Finlands ledning på lördag – blockerar Natobehandling

Uppdaterad 20.05.2022 16:27.
Närbild av Turkiets president Recep Tayip Erdoğan. I bakgrunden turkiska flaggor.
Bildtext Recep Tayyip Erdoğan hävdar att Finland och Sverige är fristäder för terrororganisationer.
Bild: Lehtikuva

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är fullt sysselsatt med telefondiplomati efter att han satte stopp för Finlands och Sveriges ansökningsprocess för att bli Natomedlemmar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan uppger att han ska tala med "Finlands ledare" och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på lördag.

Presidentens kansli kommenterar inte uppgifterna till Yle.

På kansliet konstaterar man att praxis är att man informerar på förhand om presidentens besök och i efterhand om presidentens telefonsamtal.

På en presskonferens säger Erdoğan att han nu är involverad i "telefondiplomati" med övriga länders ledare om Finlands och Sveriges ansökningar om att gå med i Nato. Han säger sig ha talat med Nederländernas statsminister Mark Rutte i dag och att han också kommer att diskutera med Storbritannien i morgon.

Turkiet har satt stopp för behandlingen av Finlands och Sveriges medlemsansökningar. Erdoğan har anklagat främst Sverige, men också Finland, för att stödja terroristiska organisationer, bland annat PKK. Han uppger att Turkiet därför inte kan godkänna att länderna blir Natomedlemmar.

Turkiet kräver också att Finland och Sverige utelämnar en rad personer som är efterlysta i Turkiet. Turkiet har samtidigt krävt att man häver ett förbud mot vapenexport som infördes efter att Turkiet attackerade kurdiska styrkor i Syrien.

Källor: Reuters, AP, Yle Uuutiset

Artikeln uppdaterades kl. 16.27 med uppgifterna om att presidentens kansli inte kommenterar.