Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bara glada miner bland de åboländska eleverna under Stafettkarnevalen: "Det är precis så här Stafettkarnevalen ska vara"

Uppdaterad 21.05.2022 18:06.
Elliott Palmroos spurtar i mål.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Efter två inställda karnevaler blev det äntligen dags för Stafettkarneval igen på Olympiastadion i Helsingfors. Också många åboländska skolor var med och njöt av stämningen.

Flera Åboskolor var på plats under veckoslutet. Cygnaeus skola lyckades ta hem vinsten i 5x80 för pojkar, och det var glada killar som ställde upp på segerintervju efteråt. I samma stafett lyckades S:t Karins svenska skola ta hem brons.

Här kan du se Cygnaeus vinna 5x80 för pojkar.

Även Sirkkala skola var på plats från Åbo. Klasslärare Diana Blomster är nöjd med resultaten.

– Vi hade tre lag som gick vidare till semifinal i 5x80, och snart är det dags för final i 12x80. Och fiilisen är på topp!

Här kan du se Sirkkala skola tävla i mixed 5x80.

Sirkkala skola på Stafettkarnevalen.
Bild: Privat.

Alla har orkat fast det har varit långa dagar, både vuxna och elever. Det är precis så här Stafettkarnevalen ska vara.

― Diana Blomster, klasslärare i Sirkkala skola
Sirkkala skolas elever hurrar under inmarschen på Stafettkarnevalen.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Jörgen Lindblom, gymnastiklärare vid S:t Olofsskolan och Katedralskolan, håller med om att det inte är något fel på stämningen. Extra glada blev eleverna från S:t Olofsskolan då flickorna lyckades ta hem brons i gatustafetten.

– Vi hade ett bra lag, och vi tänkte att det kan gå vägen om allting klaffar, men nog är det ju extra roligt att få den där medaljen. Det är inte lätt att lyckas när det är så många som tävlar om samma medaljer, säger Lindblom.

S:t Olofsskolan har vunnit guld i stafettkarnevalen.
Bildtext S:t Olofsskolans vinnande lag.
Bild: Privat.

Här kan du se S:t Olofsskolan vinna brons i gatustafett.

Också Katedralskolan skulle ha deltagit i årets Stafettkarneval, men oturligt nog blev så pass många elever sjuka att det inte blev några lag trots allt.

Flera Pargasskolor hade tagit sig till Olympiastadion. Eleverna från Malms skola var på plats på fredagen för att njuta av stämningen.

– Vi är nöjda med hur det gick, det är många som har blivit sjuka här under de senaste veckorna, så vi var glada att alla lag kunde vara med trots att inga lag gick vidare. Det är ju viktigast att få delta och ha roligt, säger Juanita Heikius, lärare i Malms skola.

Trots att det var riktigt kallt på läktaren under fredagen, så säger Heikius att eleverna var positiva och glada, och att många redan nu pratade om att de vill delta nästa år igen.

Inmarsch på Stafettkarnevalen.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

I fredagens allra första final var det Kyrkbackens skola i Nagu som drog det längsta strået och vann gatustafetten för små skolor. Adele Åberg och Elliot Palmroos var såklart glada efter vinsten.

– Det känns fantastiskt. Vi trodde nog att det fanns en liten chans att vi skulle vinna, men vi var nog inte förberedda på det här, säger Elliot Palmroos, som sprang ankarsträckan.

Adele Åberg och Elliott Palmroos intervjuas av Anna-Karin Siegfrids.
Bildtext Adele Åberg och Elliot Palmroos intervjuas av Anna-Karin Siegfrids.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

– Jag tror inte att Nagu har vunnit guld tidigare. Jag blev nog ganska överraskad över att vi vann, säger Adele Åberg.

Också på lördagen tog Nagu hem en medalj, denna gången brons i 5x80 för små skolor.

Här kan du se Kyrkbackens skola vinna guld.

Här kan du se Kyrkbackens skola vinna brons.

Stafettkarnevalen.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Amosparkens skola från Kimitoön var en av de skolor från Kimitoön som var med och tävlade i år. Susanna Granroth, klasslärare i Amosparkens skola, säger att det har varit ett riktigt lyckat veckoslut.

– Det har varit helt super. Det blev inga medaljer, men det har gått över förväntningarna och vi är väldigt nöjda med våra placeringar.

Här kan du se Amosparkens skola tävla.

Amosparkens skola hade ingen hejarklack på plats, och allt fokus har varit på springandet. Trots det har det inte varit något fel på stämningen.

– Eleverna har varit på gott humör och varit väldigt förväntansfulla och glada. Vi kan nog åka hem med en bra känsla i kroppen.

Här finns allt videomaterial från Stafettkarnevalen 2022.

Diskussion om artikeln