Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Erdoğan drömmer om att få kurdiska motståndsmän utvisade – men mest handlar det om att USA ska strypa stödet till kurderna i Syrien

Från 2022
Uppdaterad 20.05.2022 17:58.
Turkiets president Erdogan - i bakgrunden Natos och Turkiets flaggor
Bildtext Erdoğan säger nej. Turkiets president har satt stopp för behandlingen av Finlands och Sveriges medlemsansökningar till Nato.
Bild: Halil Sagirkaya / AOP

President Sauli Niinistö vill veta var skon klämmer. Det kommer han att få veta då han talar med Turkiets president Tayyip Recep Erdoğan på lördag.

Det är Erdoğan själv som har meddelat att han på lördag ska tala i telefon med "Finlands ledare". Erdoğan nämner inte Niinistö vid namn, men han säger att både den finländska och brittiska ledaren vill tala med honom.

Det har förekommit kvalificerade gissningar om att det kan handla om att stoppa de så kallade gülenisternas verksamhet i Finland, att den turkiska delen av Cypern skulle erkännas som en självständig stat eller att igen tillåta vapenexport till Turkiet.

Förbudet mot vapenexport från Finland infördes efter att Turkiet attackerade kurdiska styrkor i Syrien.

Sauli Niinistö på tjänstebostaden Talludden
Bildtext Tufft samtal. President Niinistö tar på lördag reda på var skon klämmer för Turkiets president Erdoğan.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Turkiet vill att Finland utvisar kurdiska aktivister

Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om att Turkiet kräver att Finland och Sverige utelämnar en rad personer som är efterlysta i Turkiet.

Det här verkar sannolikt eftersom Turkiet under de senaste fem åren har krävt att Finland ska utvisa kurdiska flyktingar till Turkiet.

Enligt uppgifter till Yle har Turkiet krävt att sex personer med anknytning till de så kallade gülenisterna och sex personer som är knutna till det kurdiska arbetarpartiet PKK ska utlämnas.

De här uppgifterna är bekräftade av det turkiska justitieministeriet via den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Att Finland skulle utlämna de kurdiska flyktingarna till Turkiet verkar däremot osannolikt. Finland har hittills konsekvent avslagit den här sorten av påtryckningar.

Men spelet har blivit tuffare.

Turkiet har nu satt stopp för behandlingen av Finlands och Sveriges medlemsansökningar. Erdoğan har anklagat Finland för att stödja terroristiska organisationer och det handlar bland annat om kurdiska PKK. Erdoğan säger att Turkiet därför inte kan godkänna att länderna blir Natomedlemmar.

USA:s president Joe Biden talar i mikrofoner och håller uppe sin högra hand i en gest.
Bildtext Stöder Finland och Sverige. USA:s president Joe Biden har sagt att de två nordiska länderna gör försvarsalliansen Nato starkare.
Bild: EPA-EFE/Al Drago / POOL

Men framförallt vill Turkiet tvinga USA till eftergifter

USA kan nu bli tvunget att kompromissa med stödet till de kurdiska styrkorna i Syrien. Annars kommer inte Turkiet att godkänna Sveriges och Finlands Natomedlemskap, bedömer Turkietkännare.

Det är ett problem för Turkiet att USA stöder kurdstyrkan, där den hårda kärnan består av Kurdistans arbetarparti PKK som också västvärlden har klassat som terroristorganisation.

Erdoğanregimen ser nu en möjlighet att kräva eftergifter på den här punkten och Finlands och Sveriges Natomedlemskap är en handelsvara.