Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Talang slog vilja – blandade karameller av Miro Heiskanen i hemma-VM-debuten

Lejonen firar i hemma-VM.
Bildtext Inget att anmärka på i Finlands insats, Lejonen gjorde det som krävdes.
Bild: All Over Press

Tre nya poäng. Två nya NHL-backar spelade in sig. En otippad segerskytt. Och noll insläppta mål. Lejonen gjorde det som krävdes och kunde till och med spara på krutet i 6–0-segern över Storbritannien.

Helhetsintrycket: Det väntade

Vad hade vi egentligen förväntat oss? Att Storbritannien plötsligt skulle ha hittat ett stort kunnande? Nej, det här var en match som bara kunde sluta på ett sätt.

Finland vann komfortabelt och matchen följde manuset till punkt och pricka. Senast efter 3–0 slog Lejonen, helt korrekt, av på takten.

Så pass sugna var hemmaspelarna ändå på att göra mål att inte mindre än sexton spelare plockade poäng. Den noteringen torde vara nära ett finländskt VM-rekord.

Avgörandet: Klasskillnaden

Vi har alla hört snacket om att vilja slår talang. Det är veritabelt struntprat. Finlands överlägsna talang avgjorde matchen. Lejonen skulle vid behov ha haft flera växlar till.

All heder till britterna som gjorde vad de kunde mot övermäktigt motstånd.

Miro Heiskanen-kollen: Vilken lirare!

Poäng: 0+1
Byten: 20 (flest i Lejonen)
Skott: 2
Plusminus: +1
Istid: 19.12 (mest i Lejonen)

Miro Heiskanen kommer att vara en av VM-turneringens mest sevärda spelare. Vilket spelsinne. Vilken skridskoåkning. Vilken klubbteknik.

Miro Heiskanen i landslaget 2022.
Bildtext Miro Heiskanen gjorde stundvis vad han ville på isen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Heiskanen gjorde det mesta rätt och det såg lätt ut. Helt prickfri var hans insats emellertid inte. Han slarvade ett par gånger och tappade pucken i onödiga lägen. Dessutom blev några av hans byten för långa.

Esa Lindell-kollen: Stabil VM-start

Poäng: 0+1
Byten: 19 (näst flest i Lejonen)
Skott: 0
Plusminus: +1
Istid: 14.41

Esa Lindell är en ishockeyback stöpt i en annan form än klubbkamraten Heiskanen. Men Lindell visade genast varför landslagsledningen plockade in honom i laget.

Han var felfri, nästan klinisk, i byte efter byte. Hans värde kommer att stiga rejält då Lejonen möter tuffare motståndare.

Snackisen: Brittiska självmålen

Oh lord! Storbritannien hade verkligen inte marginalerna på sin sida. Inte mindre än fyra av de sex målen kom efter en styrning via brittiska tentakler.

Det hördes en högljudd suck av medlidande från den finländska publiken då fullträffarna visades på jumbotronen.

VM-stämningen: Let’s go GB!

Storbritanniens klack stal publikshowen. Trots massivt underläge på läktaren och på isen så var det de brittiska fansen som såg till att inramningen var festlig.

Brittiska ishockeyfans.
Bildtext Den brittiska klacken överröstade tusentals finländare.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Frågetecknet: Finlands backpar

Lejonens starke man Mikael Seppälä bildade backpar med Miro Heiskanen. Inget illa om Seppäläs backpar i Tappara, Brady Austin, men visst är Heiskanen en grym uppgradering.

Frågan är om Heiskanen ändå borde spela tillsammans med klubbkamraten Esa Lindell? Eventuellt och den dagen kanske kommer, men ingen dum idé av Jukka Jalonen att inleda så här. Det vill säga att Heiskanen och Lindell paras ihop med backar som är varma i VM-kläderna och inkörda i Lejonens spelsätt.

Lejonkungarna: Doldis steg fram

Tre stjärnor: Niklas Friman

Gör man karriärens första landslagsmål så noterar vi det. Även om pucken går tursamt i mål. Mer seriöst så har Friman inlett turneringen mycket gediget. Friman syns sällan i rubrikerna men han gör jobbet. En fattigmansversion av Esa Lindell och han fick glänsa i dag.

Två stjärnor: Mikael Granlund

Framspelningen till Valtteri Filppulas 3–0-balja var en pärla. Borde ha haft mer än 0+1 men hans klubbkamrater utnyttjade inte de chanser han serverade.

En stjärna: Miro Heiskanen

Som sagt, avsevärt mer plus än minus för Dallas-stjärnan. VM-intåget var minst sagt lyckat.

Fortsättningen: Fortsatt lugna puckar

Lejonen möter Österrike i morgon klockan 16.20. Österrike halkade in i turneringen på ett bananskal då Ryssland och Belarus blev portade.

Och Österrike har tagit för sig och är på väg att behålla sin plats i A-VM. Detta efter skrällsegern över Tjeckien och förlängningsförlusten mot USA.

Mot Finland lär det bli noll poäng. Österrike har dessutom spelat sent mot Lettland kvällen innan. Gissar att Österrike satsar allt krut på den drabbningen.

Hur mycket har man kvar i tanken i morgon? Knappast tillräckligt för att orka rubba Lejonen.