Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Carolina tog ledningen med 2–0 – Antti Raanta spikade igen och Sebastian Aho höll lekstuga i boxplay

Från 2022
Uppdaterad 21.05.2022 08:39.
Sebastian Aho låg bakom Carolinas seger - Spela upp på Arenan

Carolina har kopplat ett stadigt grepp om biljetten till NHL-slutspelets tredje omgång. I laget fortsätter finländarna Antti Raanta, Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen att utmärka sig.

Då Carolina hemmabesegrade New York Rangers med 2–0 förlängde laget samtidigt sin segersvit på hemmaplan. I årets slutspel har det blivit sex hemmasegrar på sex matcher.

Då två bortamatcher i Madison Square Garden väntar leder Carolina matchserien med 2–0. Fyra vinster krävs för avancemang.

Carolinas finländare fortsätter att leverera. Antti Raanta räddade 21 av 21 skott, Sebastian Aho var delaktig i matchens båda mål och Teuvo Teräväinen stod för snyggt förarbete till segermålet.

Antti Raanta och Igor Sjestiorkin värmer upp tillsammans.
Bildtext New York Rangers Igor Sjestiorkin, som förmodligen kommer att premieras som NHL:s bästa målvakt, har fått stå i skuggan av Antti Raanta.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP Bruce Bennett

Sebastian Aho var från början på hugget i boxplay. Då 13 minuter hade spelats höll han på att skapa ett friläge för Vincent Trocheck, men amerikanen hade slut på bensin, och blev uppåkt och distraherad i sista sekund.

Endast 20 sekunder senare var det dags för en andra boxplaychans. Bakom förlängda mållinjen petade Aho pucken till Teräväinen vars skott träffade stolpen. Kredd till Teräväinen som gled fram omarkerad då Rangers slarvade med markeringen i samband med ett byte.

Aho och Teräväinen spelade tillsammans även i fem mot fem. Senast blev Teräväinen upphissad i förstakedjan inför den tredje perioden och i den andra matchen spelade Aho, Teräväinen och Seth Jarvis tillsammans från start.

I slutet av den andra perioden låg finländarna bakom Brendan Smiths mål som skulle visa sig fälla avgörandet. I egen zon lyckades Teräväinen vaska fram ett två mot ett-läge för Aho och Smith. Aho spelade fram till Smith framför målet och backbjässen kunde ostört styra in pucken.

Segermålskytten gav beröm till finländarna.

– Teräväinen har ett riktigt bra spelsinne. Han chippade pucken till en tom yta dit Aho var på väg, säger Smith på NHL:s webbplats.

– Jag försökte ta mig på mål så fort som möjligt. Aho kan slå passningar och pucken landade rakt på min klubba, så jag kan inte ta åt mig all ära. Det var många spelare som läste situationen helt rätt.

Carolinas poängliga efter nio matcher

1. Teuvo Teräväinen 2+7=9
2. Sebastian Aho 4+4=8
3. Jaccob Slavin 2+6=8
4. Tony DeAngelo 1+7=8
5. Vincent Trocheck 3+4=7

På slutet jagade Rangers kvittering utan målvakt. Med sekunder kvar bröt Aho en passning i mittzonen och punkterade matchen med sin 2–0-puck i tomt mål.

Raanta, som var prickfri i Carolinamålet med sina 21 räddningar, höll nollan för första gången i slutspelet. Målvaktskollegan Igor Sjestiorkin i Rangers bur räddade 20 av 21 skott.

– Det kändes som att jag inte behövde göra många stora räddningar, säger Raanta.

– Vi var strålande i boxplay och även under de tre sista minuterna fick jag stor hjälp av lagkamraterna.

Frederik Andersen, som var Carolinas målvaktsetta i grundserien, är fortfarande skadad. Om Raanta fortsätter i samma takt som hittills kan han oavsett räkna med fortsatt förtroende i målet under det resterande slutspelet.

Kevin Rooney försöker göra mål på Antti Raanta.
Bildtext Carolinas defensiv fungerar. I grundserien släppte laget bara in 202 mål – ligans bästa notering.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP Bruce Bennett

Rangers ungdomskedja med Alexis Lafreniere (20 år), Filip Chytil (22) och Kaapo Kakko (21) var inte närapå lika bra som i den första matchen. Inför den tredje perioden rörde Rangers tränare Gerard Gallant om i kedjorna då Andrew Copp gjorde Chytil och Kakko sällskap i trean.

Rangerstränaren var, precis som efter den första matchen, nöjd med själva insatsen.

– Jag hoppades på att vi hade kunnat vinna en bortamatch.

Rod Brind'Amour, som tränar Carolina, tycker att lagen bjuder på riktig slutspelshockey.

– Vi har en bra defensiv. Mot oss måste man verkligen jobba för sina målchanser. Fast det gäller båda lagen, vi får inte heller någonting gratis. Det är en fajt om varje tum på isen.

Resultat

Carolina–NY Rangers 2–0
CAR: Sebastian Aho 1+1, +2, 18.51
CAR: Jesperi Kotkaniemi 0+0, +/- 0, 9.27
CAR: Antti Raanta 21/21 räddningar
CAR: Teuvo Teräväinen 0+1, +1, 17.48
NYR: Kaapo Kakko 0+0, +/- 0, 10.36

Carolina tog ledningen med 2–0 i matcher.

Calgary–Edmonton 3–5
EDM: Jesse Puljujärvi 0+0, -1, 8.41

Edmonton kvitterade till 1–1 i matcher.

Diskussion om artikeln