Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Inga ändringar – Lejonen har hittat sin optimala uppställning, ett slitet Österrike lär gå på knäna

Från 2022
Hockeymålvakt med två spelare framför sig.
Bildtext Jussi Olkinuora fortsätter som Finlands målvakt mot Österrike.
Bild: All Over Press

Jukka Jalonen har testat klart. Finland ställer mot Österrike i dag för första gången under VM upp med exakt samma lag som i matchen innan. Tre nya poäng mot ett slitet motstånd är den självklara utgångspunkten.

Österrike–Finland

Tammerforsarenan, klockan 16.20
Yle Sportens liveuppföljning från matchen öppnar klockan 16.00

Finlands läge: Bitarna i pusslet på plats

Jukka Jalonen har hittills under VM testat sig fram mot den perfekta uppställningen. Nu har han hittat den.

Förbundskaptenen gör därför inga ändringar alls jämfört med matchen mot Storbritannien i går. Och när Jalonen i det här skedet av turneringar har hittat rätt, då brukar han sällan byta mer. Dåliga nyheter för Ville Pokka och Jere Innala, som ser ut att bli spelarna som följer sista veckan från läktarplats.

En intressant slutsats blir att Jussi Olkinuora nu känns som den klara förstakeepern. På något annat sätt kan man inte tolka det faktum att Olkinuora nu står back-to-back, två matcher på lika många dagar.

Och det är inte bara på pappret som Jalonen vill se samma sak som mot britterna i går, utan också på isen. Rätt fokus och inställning från det första bytet till det sista. Inget slarv, inga attitydproblem. Slutar det 2–0 eller 8–0 är sedan mindre viktigt.

Österrikes läge: Sista matchen avgör allt

Det ska sägas direkt, Österrike är den stora positiva överraskningen i en turnering där skrällarna annars lyst med sin frånvaro.

Speciellt med tanke på det känns det nästan märkligt att Österrike ännu inte säkrat kontraktet, utan tvärtom. Om laget förlorar mot Finland i dag blir måndagens match mot Storbritannien helt avgörande för vem som åker ut, ett scenario Österrike gärna ville undvika.

Och efter fem jämna och imponerande bra matcher kunde Österrikes saldo lätt vara större än fyra poäng, speciellt som två av dem kom efter en straffseger mot självaste Tjeckien. Men det blev förlust efter straffar mot Lettland i går, förlust efter förlängning mot USA och knappa förluster mot Norge och Sverige.

Nu finns en risk att ett överpresterande Österrike bränt sitt bästa krut. Speciellt Finlandsmatchen blir tung, den andra inom ett dygn då österrikarna i gårdagens sena match dessutom drog det långa formuläret mot Lettland.

Håll koll på: Lejonen glänser i specialsituationer

Detaljer som sista veckan brukar kunna avgöra guldkamper: Numerärt överläge, numerärt underläge, att undvika utvisningar, målvaktsspelet och enskilda tekningar.

Samtidigt en förteckning över områden där Finland just nu är väldigt bra, oftast bäst i VM.

Lejonen toppar VM-statistiken i boxplay, inget insläppt på 10 underlägen. Lejonen är dessutom det lag som spelat allra minst tid i numerärt underläge så disciplinen håller.

I målvaktsstatistiken är Finland klar etta, Lejonens duo har en räddningsprocent på över 95. Och när det gäller tekningsstatistiken är Hannes Björninen bäst i VM med 72 procent vunna tekningar, ett värdefullt vapen framöver.

När det gäller powerplay toppar inte Lejonen statistiken men en tredje plats med 37 procentig utdelning är riktigt bra det också.

Snyggas statistiken till ytterligare mot Österrike?

Tidigare möten: Enkla segrar för Finland

Finland har genom åren haft väldigt lätt för Österrike. Länderna har mötts åtta gånger i VM och Lejonen har sju segrar och en oavgjord, målskillnaden 49–12.

2000 i S:t Petersburg slutade gruppspelsmatchen mot Österrike 3–3, annars har Finland tagit bekväma segrar.

Senast i Helsingfors 2013 då Lejonen vann med 7–2. Färska Tapparahjälten Veli-Matti Savinainen var enda tvåmålsskytt.

Från årets trupp var tränaren Jukka Jalonen med då också, tillsammans med Juuso Hietanen och Marko Anttila.

Finlands femmor: Fortsätter som förut

I:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

II:

25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
41 Miro Heiskanen – 50 Mikael Seppälä

III:

82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen

IV:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa

Målvakt: 45 Jussi Olkinuora (35 Frans Tuohimaa)

Tipset: Verkligheten hinner i kapp Österrike

VM-programmet har verkligen inte gett Österrike några fördelar. Laget spelar i dag sin sjätte match på åtta dagar, och hade dessutom sena matchen i går, som avgjordes efter 65 minuter och straffar.

Finland imponerade i går främst med sin jämnhet och bredd, hela 16 spelare antecknades i poängprotokollet och speltiden fördelades broderligt.

Lejonens lagmaskin maler ner ett österrikiskt lag som för sin del kan åka på VM:s första klara förlust. 5–0 till Lejonen?

Diskussion om artikeln