Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Grönas Maria Ohisalo återvänder till politiken – partiet vill fördubbla finansieringen av naturskyddet

Från 2022
De grönas ordförande Maria Ohisalo vid partimötet i Joensuu
Bildtext Maria Ohisalo, De Grönas partiledare, återvänder från föräldraledigheten i början av juni.
Bild: Jani Saikko / Yle

De Grönas ordförande Maria Ohisalo återvänder från sin föräldraledighet och laddar upp inför riksdagsval med löften om naturskydd, utbildning och sysselsättning. Vid partimötet i Joensuu väntas bland annat debatt om cannabis.

I början av juni avslutar De Grönas partiledare Maria Ohisalo sin föräldraledighet och ska lotsa partiet till riksdagsval om ett knappt år. De Gröna drabbades av en brakförlust i välfärdsområdesvalet och kämpar med dåliga siffror i partimätningarna.

Nu lovar Ohisalo en ännu mer ambitiös klimat- och miljöpolitik under nästa valperiod.

– Vårt liv på den här planeten hotas av klimatkrisen och minskningen av naturens mångfald. Dessa globala miljökriser har inte försvunnit någonstans, sa Ohisalo i sitt tal inför partimötet.

De Gröna vill under nästa valperiod fördubbla finansieringen för naturskyddet.

I ett förslag till politiskt program som partimötet tar ställning till vill partiet på sikt skydda 30 procent av Finlands land- och vattenarealer.

Ohisalo vill också att Finland ska bli självförsörjande när det gäller energi.

– När vi byter ut oljevärme till jordvärme och dieselbilar till elbilar blir vi av med ett ekonomiskt bekymmer, sa Ohisalo.

Utbildning ska skapa sysselsättning

De Gröna vill enligt Ohisalo höja sysselsättningsgraden till 80 procent före 2030.

– För att höja sysselsättningen krävs framför allt tre saker: Utbildning, utbildning och utbildning, sa Ohisalo.

Partiet vill att alla under 25 som saknar examen efter grundskolan ska få möjlighet att utbilda sig. Enligt Ohisalo kan man inte höja sysselsättningsgraden utan utbildning eftersom det finns allt färre jobb för dem som saknar examen.

Cannabis en svår fråga

De Grönas partimöte som pågår under lördag och söndag väntas inte bjuda på någon större dramatik. Några personval blir det inte, utan fokus ligger på att godkänna ett politiskt program för nästa valperiod.

Programmet som godkänns på söndag består av sju delar och kräver bland annat en ambitiös miljö- och klimatpolitik.

En svår fråga för De Gröna är hur partiet ska förhålla sig till droger.

I programförslaget står att partiet vill legalisera, reglera och beskatta cannabis. Det är helt i linje med ett partimötesbeslut från 2021, då legaliseringsförespråkarna vann en omröstning med rösterna 183–181.

Nu vill en del partiaktiva riva upp det gamla beslutet eftersom de upplever att den liberala drogpolitiken skrämde bort väljare i välfärdsområdesvalet.