Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA besegrade Sverige – men Garpenlöv visste inte att Lejonen nu har gruppsegern i egna händer: "Vi slog ju dem?"

Uppdaterad 22.05.2022 09:04.
Johan Garpenlöv coachar sitt lag.
Bildtext Sverige har inte längre gruppsegern i egna händer.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Även finländska hockeyvänner följde USA–Sverige med stort intresse. USA vann med 3–2 efter förlängning och det innebär att Finland nu kan vinna gruppen för egen maskin. Inget som Tre Kronors förbundskapten kände till.

Sverige övertygade inte mot USA. Matchen stod 2–2 efter 60 minuter och det resulterade i att matchen gick till förlängning.

I förlängningen fick Rasmus Dahlin först en jättechans, men USA:s målvakt Jeremy Swayman lyckades parera skottet från nära håll. Strax senare fick USA en stor dubbelchans, men ingen utdelning.

Tabelltoppen i B-gruppen
LagMatcherPoäng
1. Finland513
2. Sverige512
3. USA510
4. Tjeckien47

Matchen såg ut att gå till straffar då USA kontrade i förlängningens slutsekunder. T.J. Tynan slog en perfekt passning till Adam Gaudette som rakade in pucken. Linus Ullmark, NHL-målvakten från Boston som spelade sin första VM-match, var chanslös.

Samtidigt jublade också finländska hockeyvänner. Sudden death-målet förändrade förutsättningarna i täten på gruppen radikalt.

Givetvis något som Yle Sporten frågade Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv om efter matchen.

Att ni tappade två poäng i dag betyder att Finland nu har gruppsegern i egna händer, vinner Finland de två följande slutar de etta. Är det en aspekt du tänker på, spelar det någon roll om man slutar etta i gruppen?

– Kommer dom ... vi slog ju dom ...? säger Garpenlöv frågande.

Jo, ni har tappat tre poäng nu och Finland har tappat två.

– (tystnad) Ja ... kanske ... nä men ... vad var frågan?

Vad det spelar för roll att sluta etta eller tvåa i gruppen här.

– Vi vill ju sluta etta. Vi gick ju för gruppsegern och den här matchen var jätteviktig för det. Nu har vi fortfarande chansen, det är ju matcher kvar naturligtvis. Men etta eller tvåa är viktigt för oss, vi vill ju vara kvar här och slippa resa. Plus att semifinalen förmodligen blir ett lättare motstånd om jag läser av resultaten rätt i den i den andra gruppen.

För Johan Garpenlöv och andra: Här är förutsättningarna.

Finland vinner gruppen om laget tar fulla sex poäng i de kvarvarande matcherna mot Österrike och Tjeckien. För Sverige återstår matcher mot Norge och Lettland. USA:s och Tjeckiens chanser att ta hem gruppen är minimala.

"Extremt surt", sa Dahlin

Och för de svenska spelarna var den knappa förlusten mot USA svidande.

– Det är extremt surt, vi hade kunnat stänga matchen tidigare, säger Rasmus Dahlin i intervjuzonen.

– Men jag tycker inte vi ska gräma oss för mycket. Vi skapade extremt mycket och hade också ett bortdömt mål.

USA:s spelare firar segermålet.
Bildtext USA har precis avgjort matchen mot Sverige.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Gladare miner i USA där Adam Gaudette ledde sitt lag till seger. Segerskytten i förlängning var inblandad i USA:s samtliga tre mål och noterades för 2+1 i poängprotokollet.

– Det var ett tag sedan jag haft chansen att hjälpa mitt lag på det sättet. Jag har väntat på ett sådant läge i NHL och det kändes bra att visa att jag ännu kan göra det, säger Gaudette som var mycket nöjd med USA:s helhetsinsats.

– Vi spelade till slut som vi vet att vi kan. De två senaste matcherna har vi skjutit oss i foten med dumma utvisningar. Det var en fin seger mot ett bra lag, konstaterar Gaudette.

"Spelschemat en katastrof"

Tillbaka till Johan Garpenlöv ännu.

Den svenska tränaren var påtagligt besviken efter förlusten och passade därför på nytt på att ge en känga åt spelprogrammet i VM, som betytt att Tre Kronor spelat lördag-söndag, tisdag-onsdag och också den här helgen spelar både lördag och söndag.

– Spelschemat är ju en katastrof. Det är andra VM-turneringen i rad vi har tre back-to-back. Jag tror det är vi och Storbritannien som har det. Vi kan vinna matcher ändå. Det har vi visat nu, men jag tycker det är jättekonstigt att det kan vara så i ett VM, säger Garpenlöv som berättar att han framfört klagomål, men utan resultat.

– De säger att det är enligt “regulations”. Vi hade samma förra året. Det är dom ovanför mig som bestämmer det här. Men igen: Jag tycker det är katastrof, säger Garpenlöv.

Resultat

USA–Sverige 3–2 (1–1‚ 1–0, 0–1, 1–0)
02.28 Rasmus Dahlin (Oskar Lang–Nils Åman) 0–1
07.50 Adam Gaudette (Ben Meyers–Andrew Peeke) 1–1

38.58 Nate Schmidt (Adam Gaudette–T.J. Tynan) 2–1

46.56 Carl Grundström 2–2 pp

64.48 Adam Gaudette (T.J. Tynan–Jeremy Swayman) 3–2

Målvakter:
Jeremy Swayman, USA: 5+7+6+2=20
Linus Ullmark, SWE: 5+7+6+3=21

Danmark–Frankrike 3–0 (1–0, 1–0, 1–0)