Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Titta Sverige, nu är förutsättningarna solklara i VM-hockeyn – Finland slog Österrike och har bäddat för att vinna gruppen

Från 2022
Uppdaterad 21.05.2022 19:05.
Lejonen firar mål i VM.
Bild: All Over Press

Aggressivt, aktivt, anfallssuget. Där tre adjektiv som ringar in Lejonen i två perioder mot Österrike. Det blev tre säkra poäng – och nu är gruppsegern sextio minuter bort.

En lördag som gav ett alldeles strålande slutresultat.

Så kan Lejonen sammanfatta timmarna i Tammerforsarenan. Först öppnade USA dörren till gruppsegern för Finland, sedan klev Lejonen på egen hand över tröskeln.

Samtidigt som Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv läste in sig på förutsättningarna i grupp B, kunde han med ena ögat se ett bestämt Finland spika utgångsläget inför avslutningen i gruppspelet.

Finland gjorde jobbet i lördagens andra match i Tammerfors, slog Österrike med 3–0 och har kopplat greppet om gruppsegern.

Full pott i tisdagens gruppavslutning mot Tjeckien och Lejonen är gruppetta. Det skulle, med stor sannolikhet, betyda en kvartsfinal mot Danmark eller Slovakien på torsdag.

– Vi har ett väldigt bra utgångsläge. Vi kan vinna gruppen och det har varit målet, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till C More.

Läget i tabelltoppen i grupp B

Granlund punkterade spänningen

För andra dagen i rad var Finland jättefavorit. I går hade Storbritannien absolut ingenting att hämta, i dag gjorde Österrike åtminstone ett bättre försök.

Österrike har överraskat positivt och spelat jämna matcher mot USA, Tjeckien och Sverige, men här räckte krafterna inte riktigt till.

Finland satte full fart från start och inte ens två minuter hann gå innan Valtteri Filppula petade in 1–0.

Resten av första perioden fortsatte i finsk regi, men i likhet med fredagens match var krutet lite blött. När alla satt och väntade på ett 2–0-mål fick publiken bara vänta, ta en kaffepaus och sedan se Mikael Granlund sätta tvåan en bit in i andra perioden.

Granlunds tredje mål i turneringen kändes också som slutpunkten för sista tvekan om vilket lag som skulle vinna matchen.

– De försvarade sig bra i egen zon, men vi kunde ha gjort fler mål. Nu får vi ändå vara nöjda med segern, säger Jalonen.

Ny nolla för Olkinuora

Skottstatistiken var mördande (39–19) och gav verkligen matchbilden. Det var enkeltrafik och Finland dominerade totalt i största delen av matchen.

Jussi Olkinuora i VM-match.
Bildtext Jussi Olkinuora stod för en stabil insats i målet.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Bortsett ett par sekvenser stod Jussi Olkinuora i finska kassen sysslolös. För andra dagen i rad höll Olkinuora nollan – och med tanke på att Harri Säteri ska ha en mindre skavank framstår Olkinuora som målvaktsetta då Lejonen går in i sista VM-veckan.

I tredje perioden fullbordade Toni Rajala symmetrin i periodsiffrorna genom att prickskjuta in 3–0 bakom storspelande David Kickert.

De sista tjugo minuterna var annars den period då Finland lättade på gasen och Österrike kunde ge Olkinuora något att göra. Efter en ny nolla har Finland totalt bara släppt in fyra spelmål i turneringen.

– Vi har bjudit på få chanser och har haft bra målvaktsspel. Vi kan vara nöjda med det defensiva, men i dag gav vi dem några lägen som vi inte har råd med i en annan match, säger Jalonen.

Nu är mellanveckan överstökad för Lejonens del och de avgörande matcherna stundar. Och inför tisdagens avslutning av gruppspelet vet åtminstone Jukka Jalonen & Co vad som gäller.

– Vi kan ta det lite lugnare i morgon och sen kör vi på nytt på måndag. Bra att få ett par vilodagar, säger Jalonen.

Ishockey-VM

Grupp B:

Österrike–Finland 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)

1.45 Vatteri Filppula (Teemu Hartikainen, Mikael Granlund) 0–1

24.10 Mikael Granlund (Teemu Hartikainen, Mikko Lehtonen) 0–2

47.39 Toni Rajala (Valtteri Filppula) 0–3

Målvakter:
David Kickert, AUT: 15+14+7=36 räddningar
Jussi Olkinuora, FIN: 3+6+10=19 räddningar

Grupp A:

Kanada–Schweiz 3–6 (3–3, 0–1, 0–2)

Diskussion om artikeln