Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö, Andersson och Stoltenberg har talat med Erdoğan: "Dialogen ska fortsätta"

Uppdaterad 21.05.2022 18:52.
Finlands president Sauli Niinistö, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Bildtext Finlands president Sauli Niinistö, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Bild: Petteri Sopanen / Yle, EPA, Lehtikuva

Såväl republikens president Sauli Niinistö som Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har under lördagen talat med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan om Finlands och Sveriges medlemskap i Nato.

Presidentens kansli säger i ett pressmeddelande att presidenterna talade om Finlands Natomedlemskap, det Euroatlantiska områdets säkerhet samt kampen mot terrorismen.

Finland fördömer terrorism i alla dess former, enligt presidentens kansli.

Niinistö konstaterade att Finland och Turkiet som Natoallierade förbinder sig till varandras säkerhet och att de bilaterala relationerna därmed förstärks.

Presidenterna kom överens om att dialogen mellan Finland och Turkiet fortsätter.

Presidentens kansli tillägger att det var Finland som tog initiativ till samtalet.

Niinistö sa under sitt besök i Washington tidigare i veckan att man måste tala med Erdoğan för att få "veta var skon klämmer".

Erdoğan talade också med Andersson

Den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu meddelar samtidigt att president Recep Tayyip Erdoğan har talat med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Erdoğan uppges bland annat ha begärt att Sverige ska upphöra med sitt stöd till ”terrororganisationer”, det vill säga kurdiska grupper som PKK, och häva sanktionerna mot Turkiet.

Senare på lördagen kommenterade Magdalena Andersson samtalet till svenska medier och på Twitter.

”Jag underströk att Sverige välkomnar möjligheten till samverkan i bekämpandet av internationell terrorism och underströk att Sverige står tydligt bakom kampen mot terrorism och terroristlistningen av PKK”, skrev Andersson om samtalet med Erdoğan per e-post till SVT.

På Twitter skrev den svenska statministern att hon uppskattade samtalet med Erdoğan angående Sveriges ansökan om Natomedlemskap och att hon ser fram emot att stärka de bilaterala relationerna länderna emellan, inklusive inom fred, säkerhet och kampen mot terrorism.

Stoltenberg: Alla allierades säkerhetsfrågor beaktas

President Erdoğans telefondiplomati fortsatte senare på lördagen med ett samtal med Natos norska generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt nyhetsbyrån Reuters informerade Erdoğan Stoltenberg om att Ankara inte kommer att se välvilligt på Finlands och Sveriges medlemsansökningar om de inte visar tydlig samarbetsvilja vad gäller terrorism och andra frågor.

Erdoğan uttryckte ändå ett stöd för Natos utvidgningspolitik.

I ett Twittermeddelande efter samtalet konstaterade Stoltenberg att alla medlemsländers säkerhetsfrågor beaktas och att dialogen måste fortsätta så man finner en lösning.

Källor: Republikens Presidents Kansli, Anadolu, Reuters, DN, SVT

Artikeln har uppdaterats kl. 18.44 med ytterligare uppgifter om samtalet mellan Magdalena Andersson och Recep Tayyip Erdoğan samt med uppgifter om samtalet mellan Jens Stoltenberg och Erdoğan.