Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Apkoppor kan misstas för könssjukdom – viruset kan också nå Finland, säger HU-expert

Uppdaterad 27.05.2022 09:50.
Anonyymejä henkilöitä epätarkkoina sisätilassa.
Bildtext Studier om den nya apkoppsepidemin är ännu i ett tidigt skede. Sjukdomen smittar främst genom mycket nära mänsklig kontakt och symtomen kan påminna om en könssjukdom. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Apkopporna som just nu sprider sig runtom i Europa och Nordamerika kan också nå Finland, menar professor Olli Vapalahti vid Helsingfors universitet. Det finns ändå ingen orsak till oro – viruset kommer inte att bli en världsomfattande pandemi, tror han.

Under de senaste dagarna har fall av apkoppor uppkommit runtom i Europa och i torsdags informerade Sverige om de första bekräftade fallen.

Blåsor utgör det vanligaste symptomet, berättar Olli Vapalahti, virologiprofessor vid Helsingfors universitet. Efter en vecka fylls de med vätska. Man får enstaka eller flera blåsor i till exempel ansiktet, på armar och ben eller på könsorganen.

Till andra symptom hör feber, muskel- och huvudvärk samt svullna lymfkörtlar. Febern börjar innan symptomen syns på huden.

– Det här är förstås mer vaga symtom som förekommer i samband med många olika sjukdomar, säger Vapalahti.

Vätskan i blåsorna innehåller det smittsamma viruset. Det kan överföras från person till person genom bland annat slemhinnor och sprucken hud, eller som en droppinfektion.

– Infektion kräver dock mycket nära mänsklig kontakt. Tidigare år då sjukdomen förekommit i enskilda familjer har de flesta av familjemedlemmarna inte insjuknat, säger Vapalahti.

Kan spridas på samma sätt som könssjukdomar

Enligt uppgifter från Spanien orsakar den pågående virusvarianten speciellt blåsor på könsorganen. Olli Vapalahti menar att viruset kan spridas på ett liknande sätt som könssjukdomar. Till exempel i Belgien har fall av apkoppor kunnat spåras till en så kallad fetischfestival som ordnades i Antwerpen.

Vapalahti tror att alla infektioner som spridits genom sex ännu inte har identifierats som apkoppor.

– Blåsorna kan ha misstagits för syfilis eller herpes. Att sjukdomen nu i större utsträckning har kommit till allmänhetens kännedom kan göra det lättare att få rätt diagnos.

Virologian professori Olli Vapalahti vieraili Ylen Ykkösaamussa.
Bildtext Olli Vapalahti menar att man inte ska oroa sig, det finns medicin och vaccin som kan bekämpa sjukdomen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Inkubationstiden är kring två veckor, i mer sällsynta fall kan det ta upp till tre veckor före symtomen visar sig. Personen kan alltså ha färdats över hav och land innan smittan påvisas.

Gammalt smittkoppsvaccin kan skydda

Vapalahti säger att apkopporna (på engelska monkeypox) tillhör virusfamiljen poxvirus, samma familj som smittkoppor och kokoppor.

- De som vaccinerat sig mot smittkoppor kan ha upp till 85 procents skydd mot apkoppor. Vaccinet har dock inte getts ut i Finland sedan 1970-talet, vilket betyder att vi blivit mottagliga för apkoppor igen, säger Vapalahti.

Apkoppor är ingen ny grej, sjukdomen har också tidigare påvisats i väst. Vid millennieskiftet spred sig en apkoppsepidemi från exotiska husdjur till människor i USA.

Men den pågående smittspridningen skiljer sig från tidigare epidemier. Kopporna har spridit sig till flera kontinenter utan att den har kunnat spåras till vare sig djur eller Afrika.

– I allmänhet har infektionskedjorna bleknat även i Afrika efter mindre än tio infektioner. Liknande långa smittkedjor som vi ser nu har därför varit överraskande, säger Vapalahti.

– Sexuellt överförbara apkoppsinfektioner i lika stor skala är också ett nytt fenomen.

Undersökning av viruset i startgroparna

Att det sprids nya virus som överförs från djur till människor har sina orsaker.

Såväl globaliseringen, den fria rörligheten och förändringar i miljön kan ligga bakom, menar Vapalahti.

Isoleringen vi upplevde under coronapandemin har bromsat uppkomsten av liknande sjukdomar, men inte eliminerat risken för dem.

Enligt Vapalahti finns det en god chans för att sjukdomsfall också finns i Finland.

– Om apkopporna har cirkulerat runt om i världen under lång tid, kan sjukdomsfall redan ha landat i Norden. Vi lever ändå i en global värld, säger Vapalahti.

Professorn vågar dock inte uppskatta om eller när kopporna med säkerhet når vårt hemland. Enligt Vapalahti är studier av den nya epidemin fortfarande i ett tidigt skede.

– Det är bra att vi lär oss att identifiera och diagnostisera den här sjukdomen bättre, då kan vi också begränsa spridningen.

Ifall vi nås av epidemin finns det befintliga tester, vacciner och mediciner som använts för smittkoppor, säger Vapalahti.

Källa: STT