Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anthony Albanese blir Australiens nästa premiärminister

Från 2022
Anthony Albanese den 21 maj 2022.
Bildtext Australiens nya premiärminister heter Anthony Albanese. Efternamnet kommer från hans italienska pappa.
Bild: Lehtikuva

Australiens blivande premiärminister är en pragmatiker med arbetarbakgrund som hoppas kunna ena landet. Redan på tisdag ska han träffa USA:s president Joe Biden i Tokyo.

Lördagens parlamentsval i Australien innebar slutet på det konservativa partiets nästan tio år långa period vid makten. Den avgående premiärministern Scott Morrison erkände sig besegrad tidigt under valkvällen för att ge sin efterträdare maximalt med tid att förbereda sig på nästa vecka.

På tisdag ska den nya premiärministern, arbetarpartiet Labors Anthony Albanese nämligen representera Australien vid ett toppmöte i Tokyo. Vid samma bord sitter USA:s president Joe Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Indiens premiärminister Narendra Modi.

– Det säger mycket om vårt fina land att sonen till en ensamförsörjande mamma som var sjukpensionär kan stå framför er i kväll som Australiens premiärminister, sa Albanese på lördagseftermiddagen finsk tid.

"Folk har fått nog av splittring"

Laborledaren konstaterade också att han vill ena landet.

– Jag tror att folk vill arbeta tillsammans, se på våra gemensamma intressen, fokusera på ett gemensamt mål. Jag tror att folk har fått nog av splittring, det man nu vill är stå enade som ett land och det är det jag tänker leda.

Labors valkampanj fokuserade på att Albanese, 59, har rötterna i arbetarklassen, men i dag är han en erfaren politiker.

Albanese blev invald i parlamentet år 1996, precis som hans parti inledde den första av två decennielånga perioder i opposition.

Samarbete i minoritetsregering bekant

Från 2008 till 2013, då Labor senast hade regeringsansvar, var Albanese minister med ansvar för samarbetet med parlamentet och gjorde sig då känd som en pragmatiker som kan samarbeta kring olika frågor.

Från 2010 var den ministerrollen speciellt viktig, eftersom Labor då hade en minoritetsregering.

– Det förekom försök att skapa kaos men det Anthony gjorde var att se till att regeringsarbetet fortsatte, kommenterar Craig Emerson, som då var handelsminister.

Albanese väntas nu ha nytta av sin erfarenhet av att bygga broar i parlamentet, eftersom Labor ensamt inte fick majoritet i parlamentet i lördagens val.

Källa: AP, Reuters