Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett år i Tyskand har blivit sju – nu är Toni Söderholm tillbaka i gamla hemmahallen: "Helt enastående"

Toni Söderholm bakom Tysklands bänk.
Bildtext Toni Söderholm lotsade Tyskland till VM-fyra i Riga 2021.
Bild: IMAGO/ActionPictures/ All Over Press

Toni Söderholms Tyskland har inlett VM strålande. Fyra segrar på fem matcher innebär att en plats i kvartsfinal nästan är kirrad. Vinner man över bottenlaget Kazakstan senare i dag är saken klar.

Söderholm, som har lotsat det tyska landslaget sedan 2018/19, är tillfreds med läget, men vill i fortsättningen se än bättre takter av sina mannar.

– Jag är relativt nöjd. Vi har kommit långt på vägen med att bygga upp lagandan och den rätta glöden, säger Söderholm till Yle Sporten.

En tränare hittar alltid saker att förbättra. Också Söderholm.

– Vi har mycket att förbättra i offensiv zon. Hur vi läser situationer, hur vi utnyttjar luckor och hur vi ställer upp.

Tillbaka hemma

Toni Söderholm spelade tre VM-turneringar och knep silver med Lejonen i Moskva 2007. Sitt största avtryck som spelare lämnade han i Helsingfors IFK.

Det blev nio säsonger i Helsingfors ishall varav tre som lagkapten. Våren 2011 utsågs han till slutspelets bästa spelare då IFK tog sitt senaste ligaguld.

Toni Söderholm hedras, HIFK-JYP, 17.9.2016.
Bildtext "Söde" sa farväl till Helsingfors IFK våren 2015.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Nu är han tillbaka på Nordenskiöldsgatan med det tyska landslaget.

– Det har varit helt enastående. Jag skulle ljuga om jag skulle säga något annat. Jag känner att det är många som hejar på mig och på oss. Det är speciellt att komma hit varje morgon och njuta av matchstämningen.

Tyska talanger i kläm

Den tyska ishockeyn har gjort framsteg de senaste åren. Man har satsat på talangutveckling och A-landslaget har skördat frukter. Högvattenmärket var OS-silvret 2018, men också i VM i Riga 2021 spelade Tyskland om medaljer. Det hela slutade med en förlust i bronsmatchen.

Söderholm ser emellertid att den tyska ishockeyns gamla synder fortfarande lever kvar. De tyska ligalagen tyr sig fortfarande i alltför stor utsträckning till utländska spelare. Tjugoåtta av de trettio bästa poängplockarna i grundserien var utlänningar.

– Vi har unga spelare som är på väg framåt och de borde få fler chanser. De är kapabla att spela på en högre nivå än de ofta tvingas göra nu. Där finns en hel del rum för förbättringar.

Toni Söderholm framför taktiktavlan.
Bildtext Att lotsa landslaget är bara en av Toni Söderholms arbetsuppgifter som förbundskapten.
Bild: IMAGO/jmfoto/ All Over Press

De tyska talangerna har en stor hunger att utvecklas men orutinen skiner igenom ibland.

– Det blir lite för ivrigt ibland och då glömmer de att motståndarna också kan spela.

Söderholms säger att det ligger på hans bord att diskutera saken med tränarna och klubbarna.

– Jag måste känna spelarna så jag kan berätta vad de är kapabla till och hurdant ansvar de är värda på isen. Arbetsbördan är stor.

Förebilderna visar vägen

Den tyska ishockeyn har fostrat en av NHL:s bästa spelare. Leon Draisaitl var fyra i poängligan och tvåa i skytteligan i årets grundserie.

Dessutom har man två spännande supertalanger. Endast 19-åriga Tim Stützle var tvåa i Ottawas interna poängliga och Detroits 20-åriga Moritz Seider var i topp tjugo i backarnas poängliga i hela NHL.

– Idoler ska inte underskattas. Idoler sporrar barn att börja idrotta och orka hålla fast vid drömmen om att bli proffs en dag. Våra stjärnor är fortfarande unga killar. Jag är stolt över det sätt som de tar för sig på isen och hur de beter sig bland media och fans.

Toni Söderholm i Tysklands träningsutrustning.
Bildtext Söderholm pendlar mellan Tyskand och Finland.
Bild: IMAGO/ActionPictures/ All Over Press

Söderholm är också själv en av den tyska ishockeyns stora galjonsfigurer. Han medger utan att blinka att jobbet som förbundskapten medför en viss mängd stress.

– Jag känner mig inte mer utsatt än någon annan. Jag kan bara koncentrera mig på det jag gör och vad våra spelare klarar och inte klarar av att göra. Min huvuduppgift är att bygga upp sådana lag som vi kan vinna matcher med, säger han.

Toni Söderholm lämnade Helsingfors IFK och Finland efter säsongen 2014/15. Tanken var att han skulle spela en säsong i EHC München och återvända hem efter en säsong.

Nu är han inne på sitt sjunde år i Tyskland och han trivs bra. Den stora olägenheten är att hans familj bor i Finland.

– Jag pendlar hit och dit hela tiden. Det är inte helt optimalt, men jag gör det bästa av situationen. Men hela familjen hann uppleva ett nytt samhälle och lära sig ett nytt språk så vi har alla fått mycket ut av det här äventyret.