Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barcelonas perfekta säsong rann ut i sanden – praktträff i krysset satte tonen då Lyon skrällde i Champions League-finalen

Från 2022
Uppdaterad 21.05.2022 22:44.
Lyon firar Champions League-titeln 2022.
Bildtext Lyon säkrade sin åttonde titel i Champions League.
Bild: Lehtikuva

Den gamla mästaren mot den nya dominanten? Gammal är i så fall äldst. Lyon är Champions League-mästare efter en makalös första halvtimme mot Barcelona.

Det skulle bli FC Barcelonas prick över i:et på den perfekta fotbollssäsongen. 30 segrar på 30 matcher i den spanska ligan skulle följas upp med en ny Champions League-titel.

Då gick det precis som det gick 2019 – då den europeiska damfotbollen såg helt annorlunda.

För tre år sedan gjorde 2010-talets stora dominant Lyon 4–0 på en halvtimme i Champions League-finalen mot Barcelona. Nu gjorde Lyon 3–0 på en halvtimme i årets final i Turin.

Utvecklingen på damsidan rusar framåt och numera är det de stora, rika herrklubbarna som styr också bland damerna – men på sista raden är det fortfarande Lyon som är bäst.

– Allt handlar om att prestera, det är vårt fokus. Vi tittar alltid mot nästa titel. Vi pratade inte, vi lät fotbollen göra jobbet. Det är naturligt att det pratas om Barcelona. Det är ett otroligt bra lag, säger norska storstjärnan Ada Hegerberg i Dazns sändning.

Lyons spelare firar segern i Champions League.
Bild: Lehtikuva

Den franska klubben tog sin åttonde Champions League-titel efter 3–1 i finalen.

– Jag har drömt om det här sedan jag tittade på herrarnas Champions League. Nu är vi här, titta runt er, säger Lyons Lindsey Horan i Dazns sändning.

Långskott var finalens pärla

Den överraskande 3–1-segern i den största klubblagsmatchen, som Finlands bästa domare Lina Lehtovaara dömde på ett utmärkt sätt, grundlades i den första halvleken.

Spelskickliga Barcelona hade stora problem med Lyons aggressivitet. Lyon kunde slå till flera gånger om.

Först via finalens pärla – Amandine Henrys långskott i krysset – och sedan fyllde Ada Hegerberg och Catarina Macario på. 3–0 på en halvtimme var en påminnelse om att Barcelona inte kan jogga hem alla titlar.

– Vi har hållit fokus på vårt. Vi spelade som Lyon, säger Horan.

I slutändan är det Ada Hegerberg som noteras som segerskytt. Hegerberg missade över ett och ett halvt år på grund av skada, men tre år efter att hon satte ett hattrick i 2019-finalen på en kvart är hon verkligen tillbaka som en vinnare.

Champions League-historiens bästa målskytt på damsidan vann sin femte titel i Europaspelet i kväll.

– Jag kunde inte föreställa mig att stå här för ett år sedan. Jag får gåshud då jag tänker på det, säger Hegerberg.

Champions League-final

Barcelona–Lyon 1–3 (1–3)
6' Amandine Henry 0–1
23' Ada Hegerberg 0–2
33' Catarina Macario 0–3
41' Alexia Putellas 1–3

Diskussion om artikeln